Paginakop - Wat betekent dit voor mij

Kinderen: als het thuis niet meer prettig is

regulier-jongen-smartphone.jpg

Door het coronavirus zitten veel kinderen en gezinnen in deze periode vooral thuis. Dit betekent dat voor sommige kinderen en ouders/verzorgers de stress en ruzies toenemen.

Daarnaast zorgt de situatie rondom het coronavirus voor extra ontregeling in gezinnen door o.a. onzekerheid over werk en geld en angst voor het virus. En dan zorgen alle maatregelen er ook nog voor dat je moeilijker contact kunt leggen met je netwerk en eventueel je behandelaren.

Graag geven we je wat tips voor als het thuis niet meer prettig is omdat er veel ruzie en stress is en er misschien zelfs soms geslagen wordt.

Afspraken met elkaar

  • Bespreek ’s morgens met elkaar hoe de dag er uit gaat zien.
  • Maak afspraken over wie jullie kunnen bellen om te overleggen als spanningen oplopen. Een vriend, een buurvrouw, familielid.
  • Maak afspraken met mensen uit je netwerk: bij wie kunnen de kinderen (een aantal uren) terecht voordat het thuis uit de hand loopt? Is het mogelijk om zelf even weg te gaan om af te koelen. Wie zorgt er dan voor de kinderen?
  • Je kunt, als er dreiging van geweld is, ook altijd Veilig Thuis bellen om te overleggen en mee te denken over de veiligheid. Dit kan ook anoniem.
  • Als het echt mis gaat: bel de politie!

Contact met je behandelaar

Heb jij of een gezinslid een behandelaar? Zoek regelmatig contact: telefonisch, via beeldbellen of online.

Hulplijnen

Er zijn dag en nacht hulplijnen beschikbaar voor als je het even niet meer weet. Ook is er de Kindertelefoon, jongeren kunnen terecht bij JouwGGD. Volwassenen kunnen contact opnemen met de Luisterlijn, MIND Korrelatie of indien er sprake is van gedachten over zelfdoding met 113 online.