Mentaal fit

Tips om contact te houden en te maken met anderen

regulier-vrouw-laptop.jpg

Lange tijd niet kunnen afspreken met anderen zorgt dat je jezelf eenzaam kunt gaan voelen. Omdat je veel mensen niet meer kunt zien is het belangrijk om op andere manieren contact te houden.

Bellen en videobellen

Een makkelijke manier om contact te maken met anderen is natuurlijk bellen of videobellen. Uit onderzoek blijkt dat vooral videobellen goed werkt tegen eenzaamheid. Misschien heb je dat nog nooit gedaan? Je hebt hiervoor een smartphone, tablet of een computer met een webcam en een microfoon nodig. Je kan videobellen via programma’s als WhatsApp, Facetime, Skype of Zoom.

Wat als je niet veel contacten hebt?

Misschien heb je niet zoveel vrienden of familie om contact mee te hebben tijdens het thuis zijn? Dan kun je natuurlijk contact maken met mensen die je nog niet kent en misschien wel een vriendschap opbouwen. Ook zijn er plekken waar je je hart kunt luchten bij onbekenden.

  • Durf jij met mij?

Durf jij met mij is een gratis contactsite/ontmoetingssite voor mensen met psychiatrische of psychosociale problemen. Hier kun je nieuwe mensen leren kennen. Met ze afspreken kan natuurlijk niet nu je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Maar je kan natuurlijk wel chatten of bellen met deze mensen.

Durf jij met mij?

  • MIND

MIND is een organisatie die psychische problemen wil voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteund. Zij hebben elke middag een virtuele huiskamer waar je kunt aanschuiven om in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en experts. Ook hebben zij een app waarmee je in contact kan komen met gelijkgestemden.

MIND

  • Cursus Vrienden maken

Heb je al eens gedacht aan een cursus? Die kan helpen om je minder alleen te voelen. We bieden ze vaak kosteloos aan in diverse regio’s. Sommige zijn online en andere ook fysiek op locatie. Een online cursus Vrienden maken zorgt bijvoorbeeld dat je makkelijker contact legt, maar ook dat je jezelf meer als vriend gaat zien. En anders kun je denken aan: een training Omgaan met verlies, een kortere workshop Verder na verlies of de workshop Meer geluk. En meer.

Cursus Vrienden maken

​​​​​​​
  • De Luisterlijn

Heb je behoefte aan een vertrouwelijk gesprek? Je kan 24/7 bellen of chatten met vrijwilligers van de Luisterlijn. Dat kan anoniem en bellen doe je tegen lokaal tarief.

De Luisterlijn