Omgaan met angststoornis partner

Omgaan met angststoorins partner

200x200+Colin+vd+Heiden.png

Angst is een goede raadgever. Het waarschuwt iemand  tijdig voor gevaar. Maar wat als angst de overhand heeft gekregen bij bijvoorbeeld je partner? Parnassia Groep, als specialist in psychiatrie, behandelt angststoornissen. Maar angststoornissen komen voor buiten de behandelkamer, ‘gewoon’ in het dagelijks leven. Wat kun je doen? Hoe moet je omgaan met de angststoornis van je partner? Hoe moet je omgaan met angst gedachten van je partner? Hoe moet je omgaan met een paniekaanval van je partner? Onderstaande tips kunnen ook helpen als je een partner met ptss (ook een angststoornis) hebt.

Houd de regie

Als je een partner met een angststoornis of een partner met ptss hebt, dan is dat een belasting voor je relatie. Omgaan met een angststoornis vergt veel van iedereen die ermee te maken krijgt. Behandeling is noodzakelijk, maar ook jij kunt bijdragen aan het in toom houden van de angststoornis.  Je bent op die momenten de stabiele factor. Je moet op dat moment ook de regie pakken en dus het initiatief nemen.

Probeer de angstgevoelens te begrijpen

Neem het probleem serieus, ook al lijkt er geen verklaarbare reden (in jouw ogen) voor de angstaanval te zijn. Voor je partner is zo’n angstaanval ook een akelige gebeurtenis die hij of zij zelf ook niet kan verklaren. Probeer met je partner erover te praten, vraag door. Laat blijken dat je het serieus neemt, dat je de ander bijstaat. Dat geeft rust waardoor de angstgevoelens getemperd worden.

Er zijn meerdere soorten angsten. Als je weet welke angststoornis je partner heeft, kun je je er ook meer in verdiepen, zodat je ook betere vragen kunt stellen aan je partner.

Partner met een angststoornis

Het is je partner die een angststoornis heeft, het is zijn/haar probleem en dus niet jouw probleem. Je partner moet behandeld worden door professionele hulpverleners. Je kunt en moet die rol van hulpverlener  niet overnemen. Vraag wat de ander van je verwacht en geef eerlijk antwoord of je daaraan kunt voldoen.

Je moet er ook voor waken om niet de angsten over te nemen. Wat we al eerder schreven: je bent de stabiele factor. Dat betekent accepteren dat je niet altijd iets kunt doen, behalve dan er voor de ander te zijn. En dat is al heel belangrijk.

Geef ook duidelijk grenzen aan. Cijfer jezelf niet voortdurend weg. Je hebt ook een eigen leven met vrienden/vriendinnen, met eigen afspraken.

Adviezen geven? Beter van niet.

Je partner beschouwt je als de stabiele factor, als steun en toeverlaat. Met jou kan hij/zij praten over de angstaanvallen. Vanuit die ‘rol’ ben je mogelijk snel geneigd adviezen te geven. Niet doen! Dit kan verkeerd uitpakken. Je partner begrijpt zijn eigen angstaanvallen niet. Jouw adviezen, hoe goedbedoeld ook, worden terzijde geschoven als onzinnig of met een ‘ je begrijpt me niet!’ Dit kan er op den duur toe leiden dat je partner niet meer met je wil praten over de angstaanvallen.

Leer de signalen van een angstaanval te herkennen

Iets zet een angstaanval ‘in werking’. Wat gebeurt er bij je partner voorafgaan aan een angstaanval? Probeer deze signalen te herkennen. Je hebt dan de mogelijkheid om je partner te laten ontspannen zodat de angstaanval niet zo makkelijk kan doorzetten.

Voorbeelden van signalen die kunnen wijzen op zo’n angstaanval:

  • krommen of verkrampen van vingers en tenen
  • verandering van ademhaling
  • het komen opzetten van misselijkheid
  • de blik verstart
  • plotseling ander gedrag; onverwachts een woede uitbarsting of plotseling fel van leer trekken over niets of een kleinigheid

Kijk op onze pagina over symptomen voor meer informatie.

Doe samen leuke dingen

Een partner met een angststoornis is een belasting voor de relatie. Laat die stoornis niet je relatie overschaduwen. Zorg voor afleiding en ga samen leuke dingen doen. Of het nu samen uit eten is, naar de film of museum of samen wandelen, dat maakt niet uit. De leuke activiteit zorgt voor ontspanning en versterkt de onderlinge band.

Parnassia Groep helpt!

Parnassia Groep biedt laagdrempelige, en ook specialistische zorg en topklinische gezondheidszorg. Welk psychisch of psychiatrisch probleem je partner ook heeft, wij helpen je partner én jou. Het brede palet aan kennis en kunde op het gebied van de ggz is onze kracht. Samen geven wij de zorg die nodig heeft. Wij geven de best mogelijke behandelingen en zorg op maat voor alle patiënten, ook als het gaat om het hervinden van hun plek in de maatschappij.

Gratis en anoniem angst en paniekmodule

Word jouw angst- of paniekklachten de baas! Gratis en anoniem!

Heb jij last van angst- of paniekklachten maar is de stap om (professionele) hulp te zoeken te groot? Volg dan de gratis en anonieme module ‘Angst en paniek’ van Indigo. Tijdens deze anonieme behandeling krijg je hulp van een ervaren hulpverlener en heb je contact met elkaar via email of via de chat.

Het doel van deze gratis en anonieme module is het aanleren van vaardigheden om angst- en paniekklachten te overwinnen of ze de baas te blijven. Om je klachten te verminderen is het belangrijk dat je begrijpt waar je last van hebt. We geven daarom informatie over angst, stress en paniek. Daarnaast bevat de module tips, oefeningen en verhalen van ervaringsdeskundigen.

Gratis en anoniem: te mooi om waar te zijn?

Nee hoor! Indigo West krijgt subsidie om deze module gratis te kunnen aanbieden. En anoniem betekent bij ons écht anoniem. Je hoeft behalve je emailadres geen persoonlijke gegevens aan ons door te geven. Indigo West maakt gebruik van het online behandelplatform van Newhealth.

Lees meer over de gratis module ‘Angst en paniek’ op de website en meld je direct aan!