Depressie en overgang

Overgang en depressie

200x200+Jacqueline+A-Tjak.png

De overgang, ook wel menopauze genoemd, markeert het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. Hoewel het een natuurlijk proces is, is het voor veel vrouwen een lastige periode. Mogelijke klachten als slaapstoornissen, sombere gevoelens, angsten en emotionele labiliteit kunnen uitgroeien tot een depressie.

Wat is de overgang?

De overgang (of menopauze) is de periode rond de laatste eisprong en menstruatie van een vrouw. Hiermee komt een einde aan de vruchtbare periode van de vrouw. De overgang begint ergens tussen het 45ste en 55ste levensjaar. In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten. Dit ziektebeeld noemen we depressie en overgang.

Symptomen depressie en overgang

Klachten bij de overgang kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn.

Lichamelijke klachten

De meest bekende overgangsklachten:

  • opvliegers
  • hevig transpireren
  • moeheid

Door de opvliegers krijg je het plots heel warm en ga je heel hevig transpireren. Deze opvliegers treden spontaan op. Stress of alcohol kunnen ook opvliegers veroorzaken. Opvliegers worden als heel vervelend ervaren. Je voelt je ongemakkelijk omdat iedereen het kan zien en ’s nachts houden de opvliegers je uit de slaap.

Psychische klachten depressie en overgang

De overgang kan ook zorgen voor stemmingswisselingen, moeheid en lusteloosheid. Daarnaast kan ook nog meespelen dat de kinderen volwassen worden en het huis uitgaan (empty nest syndroom). Er breekt een nieuwe levensfase aan. Dit kan de klachten verergeren.

Ben ik depressief? PsyQ biedt een zelftest depressie online aan. Je test of jouw klachten verband houden met een mogelijke depressie. De uitkomst van de depressie test is géén medische diagnose. Bespreek je klachten en de uitkomst met je huisarts. PsyQ is onderdeel van Parnassia Groep.

Risico's tijdens en na de overgang

Door de afname van vrouwelijke hormonen neemt de kans op botontkalking (osteoporose) en hart- en vaatziekten toe. Dit is een relatief onbekend. Het is daarom belangrijk om je goed voor te laten lichten. Zelf kun je namelijk ook veel doen, door bijvoorbeeld op je voeding te letten en/of meer te  bewegen.

Behandeling tijdens depressie en overgang

De behandeling van depressies tijdens de overgang is in principe gelijk aan die van een depressie. Bij milde klachten van overgang en depressie kunnen gesprekken met de huisarts of de praktijkondersteuner, psychotherapie of een gesprekstherapie een goede behandelaanpak zijn.

Wanneer de klachten ernstiger zijn kan je behandelaar ook antidepressiva voorschrijven. Als de depressie hierdoor niet 'opklaart', dan kan aanvullende medicatie voorgeschreven worden. Met deze medicijnen (oestrogeen- en het progestageenhormonen (vrouwelijke geslachtshormonen) worden de overgangsklachten verminderd.

Deze medicijnen worden alleen voorgeschreven als je klachten ernstig zijn en ze je dagelijks functioneren beperken.