Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

200x200+donkerharige+starende+dame+.png

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is een psychische stoornis waarbij iemand zich overmatig afhankelijk opstelt. Dit wordt soms ook wel een afhankelijkheidsstoornis genoemd. Er is niet genoeg zelfvertrouwen om zelf iets te ondernemen of beslissingen te nemen en er is constant de bevestiging en geruststelling van anderen nodig.

Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heeft een laag gevoel van eigenwaarde en enorm de behoefte om verzorgd te worden. Voor zichzelf opkomen, zelf beslissingen nemen of ‘nee’ zeggen tegen mensen en situaties is voor iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis erg moeilijk. Deze personen zijn vaak bezig het anderen naar de zin te maken en zijn bang dat ze in de steek gelaten worden.

Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis worden vaak gezien als lief, behulpzaam en erg aardig. Meningsverschillen gaan ze het liefst uit de weg, want dat kan leiden tot ruzie of erger. In sommige gevallen gaan mensen zelfs zo ver in hun verlangen naar steun dat ze een relatie aangaan met iemand die niet goed voor ze is. Uitbuiting, geweld en zelfs misbruik komen in zo’n relatie regelmatig voor.

Omdat het een hoop energie kost om altijd maar aardig te doen en irritaties te verbergen, hebben personen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis vaak last van stress of angststoornissen. Soms gaat een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis samen met een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Kenmerken afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Het grootste kenmerk van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is de grote behoefte om verzorgd te worden. Deze behoefte leidt tot onderdanig gedrag omdat constant de bevestiging en geruststelling van anderen nodig is. Maar er zijn meer kenmerken van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis:

  • Moeite met het nemen van (eenvoudige) beslissingen
  • Angst om door andere aan hun lot te worden overgelaten
  • Niet voor zichzelf kunnen zorgen
  • Geen verantwoordelijkheid durven nemen
  • Moeite met het ondernemen van initiatieven
  • Tot het uiterste gaan om steun en hulp van anderen te krijgen. Zelfs als daardoor dingen tegen de zin gedaan moeten worden.
  • Na het voorbijgaan van een relatie direct een nieuwe relatie aangaan
  • Moeite met het hebben van meningsverschillen

Oorzaak afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

De stoornis komt voor bij ongeveer 2,5 procent van de bevolking en evenveel mannen als vrouwen hebben er last van. Vaak ontstaat een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis al in de puberteit en blijft de stoornis lang bestaan.  De oorzaak is niet precies bekend. We weten inmiddels wel dat opvoeding een belangrijke rol speelt. Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis zijn in veel gevallen als kind en als puber te afhankelijk geweest van hun ouders of verzorgers. Als alles je altijd uit handen is genomen en je nooit zelf beslissingen hebt hoeven nemen heb je weinig zelfvertrouwen ontwikkeld. Dit kan leiden tot een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Ook bepaalde lichamelijke en psychische stoornissen als verlatingsangst kunnen bijdragen aan de  ontwikkeling  van deze stoornis.

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis test

Er bestaat geen afhankelijke persoonlijkheidsstoornis test om vast te stellen of je mogelijk last hebt van deze stoornis. Onze partner PsyQ heeft wel de beschikking over een persoonlijkheidsstoornis test die je online kunt maken.

Deze online zelftest is geen specifieke afhankelijke persoonlijkheidsstoornis test. De test geeft je een indicatie of je kenmerken van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt. Let op! De uitslag van de test geeft je slechts een indicatie en stelt geen diagnose. Als je jezelf in de uitslag herkent is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd behandelaar.

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis behandeling

Ben je op zoek naar een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis behandeling? Dan heb je al een goede eerste stap gezet. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar Parnassia Groep of naar één van onze partners. Bij PsyQ kun je terecht voor verschillende behandelingen. Voor persoonlijkheidsstoornissen wordt meestal een vorm van gesprekstherapie aanbevolen. Tijdens de intakeprocedure wordt samen met jou bekeken wat voor jou de meest passende afhankelijke persoonlijkheidsstoornis behandeling is.