Kind met autisme

Kind met autisme

200x200+Jacqueline+Bailly.png
Kinderen krijgen de diagnose autisme/ASS (autisme spectrum stoornis) vaak in de basisschoolleeftijd. Ouders, maar ook anderen in de omgeving van het kind, hebben snel in de gaten dat er ‘iets’ is met het kind. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of het kind inderdaad autisme heeft.

Kenmerken van kind met autisme

Geen kind met autisme is gelijk. Bij ieder kind uit autisme zich op een eigen en unieke manier. Wel zijn er autisme kenmerken die in meer en mindere mate voorkomen bij  een kind met autisme.

Wat gebeurt er eigenlijk bij een kind met autisme? Informatie komt in losse fragmenten binnen. Waar anderen een film zien, ziet een kind met autisme losse beelden of foto’s. Die foto’s moeten ze ‘achter elkaar plakken’ om een totaalbeeld te zien en daarmee te begrijpen wat er gebeurt. Dat overzicht houden is heel lastig voor deze kinderen. Om toch grip te houden zie je vaak dat kinderen met autisme eigen vaste routines en gewoonten hebben.

Vaak hebben kinderen met ASS een goed oog voor detail en zijn ze eerlijk en direct.

Een kind met autisme vindt het omgaan met anderen vaak lastig. Ze vinden het moeilijk om gezichtsuitdrukkingen en emoties goed te interpreteren. Hierdoor kunnen kinderen met autisme heel anders reageren op een bepaalde situatie dan je zou verwachten. Dat interpreteren van situaties, gezichtsuitdrukkingen en emoties vraagt veel van een kind. Dit kan leiden tot stress of angst. Kinderen met autisme kunnen daardoor heel terughoudend reageren of juist heel boos.

Van alle kinderen in Nederland heeft ongeveer 1 procent een vorm van autisme. Bij jongens komt autisme vaker voor dan bij meisjes.

Ook bij kinderen komen verschillende vormen van autisme voor. Kijk op de pagina's PDD-NOS, syndroom van Asperger, McDD  voor meer informatie. Binnen Parnassia Groep is ons onderdeel Youz de specialist in de behandeling van autisme bij kinderen.   

Hulp en behandeling

Denkt u dat uw kind een vorm van autisme heeft? Of is er al een diagnose autisme voor uw kind? Ga voor hulp en ondersteuning naar Youz. Youz is onderdeel van Parnassia Groep. Binnen Youz is er het SARR Expertisecentrum Autisme. Deze afdeling heeft een team dat gespecialiseerd is in het behandelen van kinderen met autisme. 

SARR Expertisecentrum Autisme

Bij Parnassia Groep, waar Youz onderdeel van is, werken speciale teams waar kinderen én volwassenen met autisme naar toe verwezen kunnen worden door hun zorgverlener. SARR Expertisecentrum Autisme is de naam van deze teams.

Het SARR Expertisecentrum Autisme doet onderzoek naar effectieve behandelingen voor een kind met autisme. Kinderen en hun ouders kunnen terecht op de locaties in Rotterdam en Purmerend.
Voor volwassenen met ASS zijn teams in Rotterdam, Den Haag, Velsen-Noord en Zaandam.

Pokemon Go helpt kinderen met autisme

Net als ongeveer alle Nederlandse jongeren zijn in 2016 ook de jonge patiënten met autisme in de ban van Pokémon Go. Psychiatrisch verpleegkundige Lex Brouwer van Dijk en Duin noemt het spel een aanrader voor veel autistische jongeren: “Jongeren die weinig buiten kwamen en moeilijk contact leggen met leeftijdsgenoten doen dit dankzij het spel nu wel. Éen cliënt heeft in een aantal dagen 33 kilometer gelopen!” Tijdens het spelen komen ze andere spelers tegen. Een gedeelde interesse in Pokémon is tegelijkertijd een mooie ijsbreker voor een gesprekje.

Veel autistische jongeren hebben moeite met de vele prikkels, ook buitenshuis. Tijdens het spel zijn ze gefocust op het scherm van hun smartphone. Door die focus zijn ze minder gevoelig voor andere prikkels. Lex Brouwer heeft nog wel een waarschuwing: "Ouders moeten altijd eerst goed nadenken of het spel wel geschikt is voor hun kind. Het is geen wonderspel voor elke jongere met autisme."

Lees ook het Volkskrant artikel (juli 2016): 'Pokémon Go krijgt jongeren met autisme de deur uit'