Depressie en somberheid

Depressie of somberheid

200x200+Jacqueline+A-Tjak.png

Depressiviteit is de meest voorkomende psychische aandoeningen in Nederland. "In ons land krijgt bijna 20 procent van de volwassenen  tussen de 18 en 64 jaar ooit te maken met een depressie," aldus Jacqueline A-Tjak, klinisch psychologe Depressie bij PsyQ.

Wat is een depressie?

Eens een keer somber zijn, niet lekker in je vel zitten of een dipje hebben is niet meteen een depressie. Ieder mens heeft zijn eigen stemmingen. De situatie bepaalt normaal gesproken je stemming. Vrolijk worden als de zon schijnt en het weekend wordt. Somber en verdrietig zijn na een ruzie met iemand die je liefhebt. Dat soort sombere of depressieve buien verdwijnt meestal vanzelf. Maar het kan ook zo zijn dat de somberheid blijft. Je voelt je depressief. Niets of niemand kan je opvrolijken. De interesse in andere mensen en in de buitenwereld is verdwenen. Je voelt je leeg en hebt geen energie meer om iets te ondernemen. Jouw klachten staan je dagelijks functioneren, thuis of op het werk, in de weg. Dit kan erop wijzen dat je een depressie hebt.

Voel je je somber en vraag je je af of jouw klachten kunnen wijzen op een depressie? Doe dan de depressietest en bespreek de uitkomst met je huisarts. 

Als je stemming niet overeenkomt met de situatie of veel sterker is dan je zou verwachten, dan kan er sprake zijn van een stemmingsstoornis.

Oorzaken van een depressie

Er is geen eenduidige antwoord te geven op de vraag waardoor depressiviteit veroorzaakt wordt. Meestal zijn er meerdere factoren die een rol spelen. Een verstoorde stofwisseling in de hersenen kan ervoor zorgen dat je last krijgt van depressieve gevoelens. Tussen de verschillende delen van de hersenen vindt een constante uitwisseling plaats van chemische stoffen, ook wel neurotransmitters genoemd. Er is vaak sprake van een depressie als het ‘normale’ evenwicht tussen deze stoffen verstoord wordt.

Naast bovengenoemde biologische oorzaak kunnen er meer factoren zijn voor het ontwikkelen van een depressie. Vaak is het een combinatie van factoren:

  • een stressvolle gebeurtenis of een periode met veel problemen
  • geldproblemen
  • ondersteuning van een naaste met problemen
  • een slechte gezondheid
  • een traumatische gebeurtenis
  • de sociale omgeving of gemeenschap
  • grotere kans op depressie door erfelijkheid

Soorten depressies

Niet alle depressies zijn hetzelfde. Ze kunnen variëren van mild tot zwaar. Iedereen ‘reageert’ anders op een depressie. Depressieve klachten kunnen samenhangen met de seizoenswisselingen of met hormoonschommelingen tijdens de menstruatiecyclus, tijdens of kort na een zwangerschap, of in de menopauze. Bij sommige mensen wisselen periodes met depressieve klachten zich af met periodes waarin zij juist heel erg actief, overmatig optimistisch, vrolijk of prikkelbaar overkomen.

Er zijn meerdere soorten depressies te onderscheiden:

Duur van een depressie

Een depressie is de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland en iedereen kan er last van hebben, ongeacht leeftijd, etnische afkomst of opleiding. Wél komt depressiviteit vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In totaal gaat het jaarlijks om 5 procent van de bevolking. Zo’n 20 procent van de Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een depressie.

Een lichte depressie kan vanzelf over gaan. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen 3 maanden. Maar een depressie kan ook chronisch worden. Een chronische depressie en werken gaan meestal niet samen met langdurige uitval tot gevolg. Denk je dat je depressief bent of wil je weten op welke signalen je moet letten? Doe dan de depressie zelftest.

Depressielijn; voor een luisterend oor en advies

De hulptelefoon (088 - 505 43 34) van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten. Als je belt, krijg je een ervaringsdeskundige vrijwilliger aan de telefoon. Hier kun je je verhaal kwijt of om advies vragen. Vanuit hun eigen ervaring denken de mensen van de Depressielijn met je mee over wat een goede volgende stap voor jou zou zijn.

Op de volgende tijden zit er iemand voor jou klaar:

's Ochtends : 10.00 uur – 12.30 uur
's Middags  :  14.30 uur – 17.00 uur
's Avonds    :  19.00 uur – 21.00 uur

Het telefoonnummer is 088-5054334.
​​​​​​​De kosten voor deze lijn zijn de gebruikelijke belkosten. Mailen naar de Depressielijn kan ook als je dat prettiger vindt. Ook dan zal een van de ervaringsdeskundige vrijwilligers jouw vraag beantwoorden.