Succesverhalen

Componence Asset List

Evelien: ‘Door het onderzoek weet ik nu eindelijk waarom de medicatie die ik slikte niet werkte. Ik voel me mentaal en fysiek een stuk beter en ben benieuwd naar welk middel wél zal aanslaan”

“‘Door rekening te houden met DNA-verschillen kun je de keuze van een geneesmiddel en de dosering afstemmen op de individuele patiënt”, zegt dr. Roos van Westrhenen, gepromoveerd psychiater en klinisch farmacoloog Parnassia Groep. “Door deze afstemming is de medicatie mogelijk effectiever en kun je de kwaliteit van leven van de patiënt misschien verbeteren.”

Op de speciale polikliniek Farmacogenetica onderzocht dr. Westrhenen onder andere het DNA van Evelien Metz (22). Evelien heeft al 14 jaar last van chronische pijnklachten. De medicatie die ze daarvoor kreeg, hielp enigszins, maar Evelien heeft altijd last gehad van bijwerkingen. Roos van Westrhenen heeft op basis van het onderzoek medicatie geadviseerd in een passende dosis, die beter aansluit op het DNA-profiel van Evelien.

In 2019 zijn er meer dan 100 patiënten in behandeling gekomen bij de polikliniek Farmacogenetica. De afgelopen weken is de poli gedigitaliseerd waardoor mensen zonder fysiek contact toch (video) gebeld kunnen worden.