Succesverhalen

Componence Asset List

200x200+stephan+valk.png

Stephan Valk is bestuursvoorzitter van Parnassia Groep. In deze functie vindt hij een combinatie van zorg en bedrijfsvoering. Een combinatie die hem in staat stelt de behandeling voor psychiatrische patiënten steeds te verbeteren.

Hij groeit op in Rijswijk en Den Haag, waar hij de HAVO doet en vervolgens de accountancy-variant van de HEAO afrondt. Hij komt tot de conclusie dat accountancy alleen niet voldoende is. Hij besluit psychiatrisch verpleegkundige te worden. Na vijf jaar in deze baan, studeert hij verder voor registeraccountant aan de VU. In 1995 treedt hij in dienst bij Parnassia als circuitdirecteur GGZ voor Ouderen. In 2004 wordt Valk lid van de raad van bestuur van Parnassia Groep met als aandachtsgebied financiën. Sinds 2010 is hij voorzitter van de raad van bestuur. Daarnaast is hij bestuurslid bij GGZ Nederland.

Interviews

 • ​​​​​​​‘Aanbesteden maakt meer kapot dan je lief is’
  Een rechtszaak voeren om zorg te kunnen blijven leveren, is geen pretje. Wat doet dat met je organisatie? Wat levert het op? Stephan Valk, bestuursvoorzitter van de Parnassia Groep, voerde de afgelopen twee jaar drie grote rechtszaken – en won ze allemaal. ‘Het is niet fijn, maar het moet gebeuren.’​​​​​​​ ( Zorgvisie, mei 2021, premium artikel)
 • Weet wie op je wachtlijst staat
  In Rotterdam hebben zes ggz-zorgaanbieders en een zorgverzekeraar de handen ineen geslagen om samen de wachttijden te verminderen. Coöperatie VGZ en zorgaanbieder Parnassia Groep blikken terug op de Transfertafel. Hoe vonden zij elkaar en wat is het advies voor andere regio’s? “Zorg voor een actuele en transparante wachtlijst voordat je met een Transfertafel van start gaat. Alleen dan kun je tot goede transfers overgaan.” (NZa-Specials 05, september 2020)
 • GGZ NL tekent bezwaar aan tegen lagere ggz-tarieven
  GGZ Nederland tekent bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bezwaar aan tegen de verlaging van de ggz-tarieven per 2020. Als het bezwaar niets oplevert, wordt de stap naar de rechter niet uitgesloten, aldus Parnassia Groep-bestuurder Stephan Valk namens GGZ Nederland. Hij pleit in het artikel in Zorgvisie dat de NZa als ook de zorgverzekeraars moeten uitgaan van reële tarieven, die rekening houden met de bezettingsnormen, net zoals bij verpleeghuizen is gebeurd. Wij kunnen als ggz-instellingen nu alleen de minimale bezettingsnorm inzetten. Dat is natuurlijk kwalitatief zeer ongewenst en onveilig voor zowel patiënten als voor collega’s. (Zorgvisie, 12 augustus 2019)
 • Op weg naar een mentaal gezonde, veilige en inclusieve samenleving
  Voor GGZ Nederland Next Level gaat Valk zorg en financiering nog nadrukkelijker aan elkaar koppelen. “Het feit dat we dit nu structureel aan elkaar koppelen is echt anders. We gaan dat echt versterken. Ik wil de dingen die we gaan doen in Next Level niet nieuw noemen. We gaan een aantal dingen verbeteren. Daarvoor deden we namelijk een aantal dingen ook al heel erg goed. Ook gaan we op de langlopende onderwerpen alle leden om input vragen. Dus niet alleen maar de leden die toevallig met dat onderwerp bezig zijn. Zo gaat de betrokkenheid van alle leden toenemen.” In online magazine GGZ Nederland.
 • Medewerkers wantrouwend over wendbaarheid van de organisatie
  De sector als geheel moet voorlopig de aandacht blijven leggen op het betrekken van de medewerkers en zorgen voor stapsgewijze praktische verbeteringen. Ook zullen we steeds duidelijk moeten maken wat onze visie is én welke problemen we moeten oplossen, zegt Stephan Valk in het benchmarkrapport over het verandervermogen van zorgorganisaties, in Customer Talk 11 juni 2019
 • Horizontaal toezicht dempt marktwerking in ggz
  Stephan Valk ziet horizontaal toezicht als een stap op weg naar minder marktwerking in de zorg, in Zorgvisie 21 mei 2019
 • Wie zijn de zorgvernieuwers? Dit thema stond centraal in het interview bij radiozender BNR.  Stephan Valk schetst een beeld van de ggz, en hoe de regeldruk en administratieve lasten de innovatie in de ggz frustreert. Hij geeft ook zijn visie 'hoe de dienstverlening van morgen eruit moet zien'.
  BNR, podcast 12 maart 2019
 • 'Je kunt alle ruimte uit een organisatie persen, maar dan gaat zo'n organisatie kapot'
  Stephan Valk gaat in op de ontwikkeling van de organisatie Parnassia Groep, schaalgrootte, maatschappelijke ontwikkelingen als administratieve lasten en vertrouwen geven aan de sector. E-magazine GGZ Totaal, uitgave oktober 2017. (blader met de pijltoetsen.)