Succesverhalen

Componence Asset List

400x400px-super-brains.jpg

Een van onze meest opvallende digitale ontwikkelingen van het afgelopen jaar is Super Brains, de app die ADHD’ers helpt de regie over hun leven te houden. De app is ontwikkeld door Sandra Kooij en Rutger den Hollander en gaat uit van kleine stapjes die patiënten kunnen helpen om hun gedrag te veranderen.

Den Hollander, initiatiefnemer van de app, heeft zelf ADHD en zocht naar een manier om bij de les gehouden te worden in het dagelijks leven. Den Hollander: "Wij ADHD'ers kunnen als iets te groot is om te overzien, zoals onze kamer opruimen, het gewoon niet doen. Ook als iets over twaalf weken af moet zijn, lukt het niet. We kennen maar twee tijden: 'nu' en 'niet nu'. Iets dat op de lange termijn moet gebeuren is 'niet nu'. Super Brains geeft tips, steun en reminders zodat je bepaalde gewoontes kunt aanleren, zoals tanden poetsen of op tijd naar bed gaan."

De app werkt op basis van een spelelement. Veel ADHD'ers zijn gevoelig voor de beloningen die het 'spel' geeft. Den Hollander: ''De app kan je waarschuwen als je een afspraak hebt, als je je medicatie moet nemen of als je een moodcheck voor je behandeling moet invullen. Er zit ook een community op waar je met elkaar en met je behandelaar kunt chatten.” De ontwikkeling van de app duurde een aantal jaar, maar inmiddels is de light versie in 2019 gaan proefdraaien.