Succesverhalen

Componence Asset List

200+x+200+computer.jpg

Voor hulp in de geestelijke gezondheidszorg heeft u altijd een schriftelijke verwijzing nodig van uw (huis)arts of een andere zorgverlener. In de verwijsbrief staat informatie en een advies over uw klachten. Deze informatie hebben wij nodig voor uw intake. De verwijsbrief is ook nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding van uw zorgverzekeraar. Verder houden we (met uw toestemming) wij uw verwijzer op de hoogte van de voortgang van uw behandeling.

De volgende zorgverleners mogen van doorverwijzen naar geestelijke gezondheidszorg. Uw huisarts, een medisch specialist, Bureau Jeugdzorg en een jeugdgezondheidsarts. Dit geldt alleen voor de zorg die vergoed wordt door uw zorgverzekering.

Veelgestelde vragen verwijsbrief

Wanneer heb ik een verwijsbrief nodig?
Een verwijsbrief heeft u altijd nodig voor uw eerste afspraak. Achteraf een verwijsbrief regelen is helaas niet mogelijk om voor vergoeding van uw zorg in aanmerking te komen.

Hoe lang is een verwijsbrief geldig?
Een verwijsbrief is – voor dezelfde zorgvraag- negen maanden geldig na uitgifte. Meldt u zich niet binnen een half haar aan voor zorg, dan moet u terug naar de huisarts.

Ik wil een second opinion, is een verwijsbrief nodig?
U hebt voor een second opinion een verwijsbrief nodig van uw huisarts of behandelend arts. Het is ook verstandig om met uw verzekeringsmaatschappij te overleggen voordat u een second opinion gaat aanvragen. Niet alle maatschappijen vergoeden de kosten.

Wat doe ik als ik geen verwijsbrief kan krijgen?
Als uw huisarts u geen verwijzing voor een specialist wil geven, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Deze kan bemiddelen tussen u en uw huisarts.

Wat is het verschil tussen een verwijzing naar Basis of Gespecialiseerde GGZ?
Op de verwijzing staat aangegeven dat de verwijzing is voor Basis GGZ of Gespecialiseerde GGZ. Kort gezegd kunt u bij de Basis GGZ terecht voor de behandeling van lichte psychische klachten waarbij het dagelijks functioneren nauwelijks wordt beperkt, tot behandeling van meer ernstige psychische klachten, waarbij men zo veel last heeft van de problematiek dat het dagelijks functioneren er fors onder te lijden heeft.  Zodra er echter een vermoeden is van, of sprake is van zwaardere problematiek  is verwijzing naar de Gespecialiseerde GGZ op zijn plaats.
Uw verwijzing is alleen geldig voor het type zorg dat vermeld staat. Uw verwijzer bepaalt waarvoor u in aanmerking komt.