Header-partners-jaarbericht-2019

voorwoord-partners

Werken met partners

Om mensen met psychische problemen zo goede mogelijke zorg te kunnen bieden werkt Parnassia Groep met talloze externe partners samen. Wij hebben aan anderen veel te bieden en zij aan ons. Samen met onze maatschappelijke partners vormen we een netwerk voor mensen die het zelf niet redden.

tabbed-content-partners

"Een van de mooiste resultaten die wij in 2019 geboekt hebben, dankzij de fijne samenwerking met Havensteder!"

In Rotterdam heeft Antes al jaren een permanente samenwerking met verschillende woningcorporaties, waaronder Havensteder. In heel Rotterdam zijn ongeveer 700 woonplekken ingericht waar Antes kwetsbare Rotterdammers onderbrengt.

​​​​​​​Eén van die locaties is De Baan, midden in het centrum. In het pand, dat wordt gehuurd van Havensteder, wonen momenteel 30 mensen met verslavingsproblematiek. Eind van het jaar wordt het gebouw echter gesloopt omdat het plaats moet maken voor een spiksplinternieuwe woontoren. Even leek het erop dat de bewoners voorgoed moesten vertrekken. Maar er is goed nieuws!

Hartje Rotterdam

"In 2019 zijn we met Havensteder overeengekomen dat onze bewoners een plekje krijgen in het nieuwe gebouw," vertelt Serge Mulders, manager Vastgoed van Antes. "Op de derde etage, bereikbaar via een eigen ingang en eigen lift, krijgen de bewoners een mooie, nieuwe kamer met eigen sanitair en kookgelegenheid. Hartje Rotterdam waar ze letterlijk midden in de samenleving staan. Een van de mooiste resultaten die wij in 2019 geboekt hebben, dankzij de fijne samenwerking met Havensteder!"

Lees meer over samenwerken met de gemeente Rotterdam

“Het unieke van het sociaal gebiedsteam is dat de medewerkers van de verschillende organisaties en de twee gemeenten met hun uiteenlopende expertises echt één team zijn. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de vraag of situatie gezamenlijk wordt opgepakt.” - Wethouder Hans van der Velde (Hellevoetsluis)

In het afgelopen jaar hebben de gemeenten Hellevoetsluis en Westvoorne en acht zorgaanbieders met elkaar een uniek team opgezet: het sociaal gebiedsteam Hellevoetsluis-Westvoorne. Het sociaal gebiedsteam ondersteunt professionals bij hun zorgvragen.

​​​​​​​In het team werken collega’s van Antes en Youz samen met die van CJG Rijnmond, Enver, Kwadraad, M4Care, MEE Plus, Pameijer en de gemeentes Hellevoetsluis en Westvoorne. Zij zijn de vraagbaak voor professionals in de wijk die te maken krijgen met (complexe) hulp- of zorgvragen van jongeren, volwassenen of gezinnen. De medewerkers van het team zorgen ervoor dat een vraag van een professional snel, goed en integraal wordt opgepakt.

Lees het hele artikel op Youz.nl

"Patiënten vielen buiten de boot."

2019 was het geboortejaar van Klinisch Centrum Nootdorp, een zorginstelling die psychiatrische zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Het nieuwe centrum is een samenwerkingsverband tussen Ipse de Bruggen Craeyenburch (verstandelijke beperking) en Parnassia.

​​​​​​​“Instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking bieden meestal geen psychiatrische behandeling, en GGZ-instellingen hebben vaak geen passend aanbod voor mensen met een verstandelijke beperking. Patiënten vielen daardoor buiten de boot. Daarom bieden wij, als een van de weinige instellingen in Nederland, nu een gecombineerd aanbod.”, aldus Ilse van Esch, directeur Zorg Ipse de Bruggen Craeyenburch.

Klinisch Centrum Nootdorp op Parnassia.nl

“In een relatief korte tijd zijn er 20 patiënten van de wachtlijst aangemeld bij andere aanbieders, waar ze sneller terecht konden. We verwachten dat het op deze wijze, regionaal sturen op wachttijden en het aantal wachtenden een grote bijdrage gaat leveren aan het verminderen van de wachtlijsten”, aldus een woordvoerder van Parnassia Groep.

We hebben binnen de ggz te maken met te hoge wachtlijsten. Op allerlei plekken worden er initiatieven ontplooid om de wachttijden te verkorten. Binnen de eigen groep, maar zeker ook met ketenpartners. Samen met huisartsen, cliënten- en familieorganisaties, andere zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en sociale wijkteams nam Parnassia Groep in 2019 deel aan het initiatief ‘Weg van de wachtlijsten’ van het ministerie van VWS.

Parnassia Groep participeerde in de Regionale taskforces wachtlijsten van Haaglanden, Rijnmond, Zaanstreek-Waterland, Midden-Holland en Centraal-Gelderland. De plannen van deze regionale taskforces zijn gepubliceerd op wegvandewachtlijst.nl.

Lees meer

Specialisten