Header-Herstel-jaarbericht-2019

voorwoord herstel

Werken aan herstel

Een belangrijke sleutel tot herstel is: je eigen kracht hervinden. Weer regie krijgen over je eigen leven en je eigen herstelproces. Steeds meer zetten we apps in die patiënten daarbij helpen. Ook de inzet van ervaringsdeskundigheid, naast specialistische en wetenschappelijke kennis, is van grote waarde voor het verder ontwikkelen en bieden van herstelondersteunende zorg.

artikel-teksten-ervaringsdeskundigen

Een mooi voorbeeld van hoe PsyQ ervaringsdeskundigheid inzet bij behandelingen, is de inzet van ervaringswerkers bij de behandeling van mensen met een eetstoornis.

“De meerwaarde is dat ik een vertaalslag kan maken vanuit de behandelaar naar de patiënt toe’, zegt ervaringswerker Nina Loefs. ‘Ik weet hoe het is om een eetstoornis te hebben en kan laten zien dat ik ben hersteld.”

Een ervaringswerker eetstoornissen is iemand die zelf een eetstoornis heeft gehad en nu werkzaam is bij PsyQ om ondersteuning te bieden bij de behandeling van patiënten.

Bekijk video op de website van PsyQ

Het project ‘Roeien in herstel’ van Antes, waarbij (ex-)verslaafden een roeiteam vormen, wint in 2019 de Herstelspecial: een GGZ-prijs voor initiatieven op het gebied van herstel en ervaringsdeskundigheid.

'We steunen elkaar en we kunnen op elkaar terugvallen, dat is erg belangrijk.'

In Londen roeien de mannen over de Thames tijdens de Great River Race. Het team van initiatiefnemer, oud-marinier en ex-verslaafde Adrie Sluimer komt als 41e van de 300 deelnemers over de meet. Belangrijker nog: het project ‘Roeien in herstel’ geeft de verslaafden een podium om beter te worden.

Lees het hele Londen-verhaal

Regie over eigen herstel

Als professionals proberen wij de zelfregie van patiënten zoveel mogelijk te stimuleren. In 2019 hebben we een aantal mooie apps ontwikkeld die patiënten kunnen helpen zelf de regie (terug) te pakken.