Apps die helpen om zelf de regie te nemen

Apps die helpen om zelf de regie te nemen

Als professionals proberen wij de zelfregie van patiënten zoveel mogelijk te stimuleren. In 2019 hebben we een aantal mooie apps ontwikkeld die patiënten kunnen helpen zelf de regie (terug) te pakken

tabbed-content-apps

Vincent, een cliënt van Reakt, is zeer te spreken over de app: “Ik open de app en zie gelijk welke activiteiten er bij Reakt te doen zijn. Super handig!”

Een van onze paradepaardjes is de Reakt App, die in oktober 2019 feestelijk gelanceerd werd. Deze app geeft op eenvoudige wijze inzicht in alle activiteiten die Reakt per locatie aanbiedt, met vermelding van de datum en de tijd.

Je kunt er zoeken op soort activiteit en op plaats. De verschillende vormen van begeleiding helpen cliënten bij het vinden van structuur, zelfvertrouwen en voldoening. Zo helpt Reakt cliënten dagelijks bij het werken aan hun toekomst.

Lees ook: Reakt app live! (Reakt.nl)

"De app kan je waarschuwen als je een afspraak hebt, als je je medicatie moet nemen."

Een van onze meest opvallende digitale ontwikkelingen van het afgelopen jaar is Super Brains, de app die ADHD’ers helpt de regie over hun leven te houden. De app is ontwikkeld door Sandra Kooij en Rutger den Hollander en gaat uit van kleine stapjes die patiënten kunnen helpen om hun gedrag te veranderen.

Den Hollander, initiatiefnemer van de app, heeft zelf ADHD en zocht naar een manier om bij de les gehouden te worden in het dagelijks leven. Den Hollander: "Wij ADHD'ers kunnen als iets te groot is om te overzien, zoals onze kamer opruimen, het gewoon niet doen. Ook als iets over twaalf weken af moet zijn, lukt het niet. We kennen maar twee tijden: 'nu' en 'niet nu'. Iets dat op de lange termijn moet gebeuren is 'niet nu'. Super Brains geeft tips, steun en reminders zodat je bepaalde gewoontes kunt aanleren, zoals tanden poetsen of op tijd naar bed gaan."

Spelvorm

De app werkt op basis van een spelelement. Veel ADHD'ers zijn gevoelig voor de beloningen die het 'spel' geeft. Den Hollander: ''De app kan je waarschuwen als je een afspraak hebt, als je je medicatie moet nemen of als je een moodcheck voor je behandeling moet invullen. Er zit ook een community op waar je met elkaar en met je behandelaar kunt chatten.” De ontwikkeling van de app duurde een aantal jaar, maar inmiddels is de light versie in 2019 gaan proefdraaien.

 

"De gebruikers rapporteren het doven van de stemmen."

Niet nieuw, maar in 2019 wel opnieuw gebouwd is de app Temstem. Temstem is gecreëerd voor mensen die last hebben van stemmen in hun hoofd en in hun dagelijks leven minder door stemmen gehinderd willen worden.

Het is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om de stemmen tijdelijk te laten stoppen, de stemmen minder levendig en indrukwekkend te maken en patiënten zich sterker en zelfverzekerder te laten voelen.

De gebruikers rapporteren het doven van de stemmen. Dit werkt dus prachtig. Onze behandelaren passen de app vaak toe in hun behandeling van psychosegevoelige mensen.