Nieuws

Componence Asset List

07 oktober 2024

beveiligers+klein.jpg
Van 7 tot 12 oktober is het de Week van de Veiligheid. Dit jaar staat agressie en geweld centraal, ook binnen Parnassia Groep. Brian Lagendijk en Arjan Verroen van de afdeling Beveiliging delen hun ervaringen over veiligheid op het werk en hoe om te gaan met agressie. 

Brian begon zijn loopbaan in 2013 direct na zijn opleiding als terreinbeveiliger bij Parnassia Groep (PG). Inmiddels is hij doorgegroeid tot leidinggevende van de afdeling Beveiliging, samen met Raymond en, tot januari dit jaar, met hun dierbare collega Björn Palmen, die plotseling overleed. Samen sturen ze een team van 70 tot 75 beveiligers aan, verspreid over de regio's Haaglanden, Rijnmond en Noord-Holland. Eén van deze beveiligers is Arjan, die al meer dan vijf jaar bij PG werkt. Naast zijn beveiligingstaken is hij ook praktijkopleider en coördinator, waarbij hij collega's begeleidt en hen bijstaat bij eventuele knelpunten. 

Bewustwording van veiligheid 

Brian en Arjan spreken vol trots over de diversiteit en het belang van hun werk. Voor hen draait het om meer dan fysieke veiligheid; het gaat om bewustwording. Arjan benadrukt: "Wij willen collega's bewust maken van veiligheid. ‘Wij adviseren iedereen, zeker collega’s die op een klinische setting werken, de algemene veiligheidstraining te volgen. Dat doen wij zelf ook met onze beveiligers’ vertelt Brian. ‘Voorbereiding is belangrijk. Bespreek altijd goed met collega’s wat te verwachten in bepaalde casussen,’ zegt Arjan. De beveiligers zijn er om te ondersteunen en te adviseren wanneer nodig, wat er beschikbaar is en hoe ze dat kunnen benutten. Het is essentieel dat iedereen weet wat ze moeten doen om zich veilig te voelen en te handelen in elke situatie." Het team biedt rondleidingen aan nieuwe collega’s, zodat ze bekend raken met de veiligheidsmaatregelen, van nooduitgangen tot spreekkamers, en geeft advies bij vragen over specifieke veiligheidscasussen. 

Veiligheid voorop 

Brian vult aan: "We zetten alles in het werk om aan de voorkant zoveel mogelijk te regelen, zodat iedereen zich veilig voelt, van de beveiliging van panden tot de inrichting van ruimtes. Maar uiteindelijk gaat het om het gevoel van veiligheid. Ons doel is om samen te werken en bewustwording te creëren, zodat collega's weten wat zij zelf kunnen bijdragen aan een veilige omgeving." 

Toegenomen incidenten

De beveiligingsafdeling ziet een toename in het aantal incidenten, met dagelijks gemiddeld 30 meldingen. Dit varieert van alarmopvolging tot preventieve aanwezigheid bij gesprekken of controles in extra beveiligde kamers. Brian legt uit: "De maatschappij verhardt en ook onze doelgroep is veranderd. Waar we vroeger vooral te maken hadden met cliënten die last hebben van psychische aandoeningen, zien we nu steeds vaker een combinatie met middelengebruik, wat leidt tot zwaardere incidenten." De beveiligers krijgen, net zoals collega’s op de werkvloer, regelmatig te maken met fysieke en verbale agressie. "We rapporteren elk incident nauwkeurig zodat het management, de directie en het bestuur inzicht hebben in wat er op de werkvloer gebeurt." 

De-escalatie als basis 

De basis van hun werk is de-escalatie, een vaardigheid die voortdurend wordt aangescherpt. Brian legt uit: “Het begint met de vraag: is iemand benaderbaar, kunnen we het verbaal oplossen en de situatie de-escaleren?” Arjan voegt toe: “Het contact maken met de cliënt is cruciaal; begrijpen waar het gedrag vandaan komt, en proberen de situatie te kalmeren. Maar als dat niet lukt, hebben we altijd een plan B.” 

Voldoening uit het werk 

Hoewel het werk veel improvisatie vraagt, biedt het ook veel voldoening. Brian zegt: "Als je een situatie succesvol hebt opgelost en iedereen tevreden is, geeft dat echt een goed gevoel." Arjan vult hem aan: "Werken als beveiliger in de ggz is ontzettend interessant. Je leert elke dag bij, volgt interne opleidingen en ontwikkelt een diepgaand begrip van ziektebeelden en psychiatrie. De kracht van onze eigen interne bedrijfsbeveiliging is dat wij de locaties, de cliënten en de situaties door en door kennen, wat het werk een stuk persoonlijker en effectiever maakt." 

Werken als beveiliger binnen Parnassia Groep? 

Werken als beveiliger bij Parnassia Groep is uitdagend en afwisselend, zoals Brian en Arjan schetsen. Je speelt een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid van collega's en cliënten. Naast de dagelijkse beveiligingstaken, zoals alarmopvolging en toezicht, krijg je de kans om te groeien door interne trainingen, zoals de veiligheidstraining en cursussen over psychiatrische aandoeningen. Je leert hoe je omgaat met complexe situaties en hoe je kunt de-escaleren. Als beveiliger bij Parnassia Groep werk je in een hecht team en draag je direct bij aan een veilige werkomgeving, wat veel voldoening geeft. Een dag meelopen is altijd mogelijk. Bekijk alle vacatures via werkenbijparnassiagroep en zoek op ‘beveiliger’.