Nieuws

Componence Asset List

13 maart 2015

colin.JPG

Zaterdag 14 maart is het Landelijke Loslaatdag en staat in het teken van hoe je je leven kunt vereenvoudigen waardoor je meer ruimte hebt voor leuke dingen. Dat kan fysiek qua spullen, maar het kan ook met negatieve gedachten. Wat als het je niet meer goed lukt om je negatieve gedachten uit te zetten? Blijf je maar blijft piekeren over werkdruk, geldzorgen, relatieproblemen of andere onderwerpen? Dr. Colin van der Heiden, hoofd wetenschappelijk onderzoek PsyQ, zegt: "Ongeveer 350.000 Nederlanders hebben last van een piekerstoornis. Veelal openbaart deze aandoening zich tussen het twintigste en veertigste levensjaar."

‘Ook negatieve gedachten kun je leren loslaten'

Piekeren doen we allemaal wel eens. Dat is op zich geen probleem. Maar bij sommige mensen loopt het dusdanig uit de hand dat ze er klachten van krijgen. Het inslapen gaat moeilijker, het is lastiger je te concentreren, je wordt prikkelbaar en moe, en je hebt voortdurend een opgejaagd gevoel. Het wordt steeds lastiger het gepieker in de hand te houden. En dat aanhoudende, oncontroleerbare piekeren kan dan weer een nieuwe bron van zorg worden. men wordt dan bij voorbeeld bang dat het vele gepieker ernstige gevolgen kan hebben, zoals hartklachten of ene depressie. Daardoor neemt de angst verder toe, en komt men in een vicieuze cirkel terecht van piekeren → angstklachten → piekeren over het piekeren → toename van angstklachten. Dat noemen we een gegeneraliseerde angststoornis, ofwel: een piekerstoornis.

 

Vier tips die kunnen helpen bij het loslaten van negatieve gedachten:

  1. Stel de zorgen uit tot een vast moment op de dag. Roep dan de zorgen weer op en vraag je af of het nog zinvol is je er zorgen over te maken.
  2. Als dat niet lukt: bedenk voor het onderwerp van zorg zoveel mogelijk oplossingen, ook als ze op het eerste gezicht raar of zinloos lijken. Noteer voor elke optie de voor en nadelen. Kies dan de oplossing die je het beste lijkt, en probeer die uit (werkt deze niet, probeer dan de tweede beste optie).
  3. Probeer een ontspanningsoefening, een ademhalingsoefening, meditatie of yoga, net waar je je prettig bij voelt.
  4. Blijft het onbeheersbare piekeren langer dan een half jaar aanhouden, zoek dan goede hulp. Een piekerstoornis is goed behandelbaar met psychotherapie.

Lukt het niet om met deze tips het piekeren te stoppen? Bespreek het dan met je huisarts.

Meer informatie over een piekerstoornis