Nieuws

Componence Asset List

02 april 2015

250x198Onverklaarbare+lichamelijke+stroornins-vrouw.jpg

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn of voelt zich vermoeid. Als deze klachten niet overgaan, wil je weten wat de oorzaak is en wil je van je klacht af. Toch kan de dokter in 20-50% van de gevallen geen lichamelijk oorzaak vinden. PsyQ participeert in een landelijk project ‘Grip op klachten' voor mensen die last hebben van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Saskia van Es, klinisch psycholoog bij Somatiek & Psyche van PsyQ: "Het gaat om lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en pijn die tot beperkingen in het dagelijks leven kunnen leiden."

Wat is Grip op klachten?

Grip op klachten is een grootschalig project gericht op het creëren van een overkoepelend diagnostisch en stapsgewijs behandelaanbod voor mensen met deze onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Het project wordt gecoördineerd vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen en gefinancierd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Grip op klachten is eind 2013 gestart en momenteel nog in ontwikkeling.

Er zijn nu twee behandelingen beschikbaar:

1. voor mensen met chronische pijn
2. voor mensen die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Na verwijzing door de huisarts,  worden patiënten uitgenodigd voor een intakegesprek bij PsyQ of een van de andere zorginstellingen die aangesloten zijn bij Grip op klachten. In het intakegesprek wordt gekeken of patiënten kunnen profiteren van deze behandeling. Daarna start behandeling via internet  waarbij mensen regelmatig contact hebben met hun behandelaar. Als zij onvoldoende profiteren van de internettherapie krijgen zij een aanvullende, meer intensieve behandeling.

Wetenschappelijke onderbouwing

De behandelingen zijn ontwikkeld door het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid van het Radboudumc en de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden. In de behandelingen wordt gebruik gemaakt van evidence based behandelingen en de richtlijn CVS. Van Es: "Bij PsyQ herstelt meer dan de helft van de mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom binnen een half jaar."

Lichamelijke klachten, een groot probleem

Chronische pijn of chronische vermoeidheid hebben vaak grote  gevolgen voor het dagelijks leven. Men ervaart vermindering van kwaliteit van leven en de klachten kunnen o.a. leiden tot werkverzuim. De omgeving heeft vaak weinig begrip voor de klachten. Mensen proberen zelf van alles om hun klachten te verminderen. Grip op klachten wil hier verandering in brengen. Voor de behandeling is een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist nodig. Meer informatie is te lezen op www.gripopklachten.nl. Vragen van verwijzers en/of patiënten kunnen worden gesteld via gripopklachten@psyq.nl.

PsyQ

PsyQ biedt specialistische en toegankelijke hulp voor volwassenen met psychische problemen. Naast het programma Somatiek & Psyche biedt PsyQ behandelprogramma's voor depressie, angststoornissen, ADHD bij volwassenen, eetstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, psychotrauma, en seksualiteit. Voor meer informatie en een overzicht van alle PsyQ-vestigingen: www.psyq.nl