Nieuws

Componence Asset List

31 januari 2023

Wandelen+met+Goudse+wethouder+jan23+220+x+200.jpg
Ik geloof heel erg in zelf kijken bij organisaties, zei Anne Popering, wethouder sociaal domein van Gouda. Ze kwam op bezoek bij Reakt en Youz in Gouda, bezocht daar een aantal locaties en sprak zorgverleners als ook cliënten. Een prachtmoment om de wethouder te laten zien en te vertellen wat we betekenen voor mensen die hulp nodig hebben.

De ontvangst bij de inloop van Reakt was hartelijk. Terwijl de wethouder genoot van een punt MonChou taart (gemaakt door o.a. Tamar, een van de cliënten) vertelde herstelcoach Leon Augustijn over het belang van een inloop. “Mensen komen langs voor een kop koffie, voor een gesprekje of met vragen. Hier wordt naar ze geluisterd en niet geoordeeld. Daardoor ontstaat er vertrouwen en ruimte om te kijken of Reakt ze kan helpen. En van het een komt het ander.”

Is dat dan toeleiding naar werk? vraagt de wethouder. Niet altijd, reageert manager Karen Bogers die ook is aangeschoven. “Activering, sociale vaardigheden, werken aan zelfvertrouwen zijn belangrijke aspecten in onze aanpak. Er zijn op de inloop grofweg drie groepen te onderscheiden. Er is een groep die lang bij ons blijft, een groep die na een tijdje doorstroomt naar dagbesteding of werk en een derde groep die een kort traject bij ons doorloopt en daarna aan het werk gaat. Bij de inloop hebben we voor iedereen een herstelgerichte aanpak. Er is altijd een doel, iets waar we naar toe werken. En het begint zit hier, bij de inloop.”

De volgende stop is bij Youz. Robert van Beek, manager, pleit bij de wethouder voor meer ruimte in de voorwaarden van financiering. “Door het zorgaanbod binnen Parnassia Groep (waar Youz en Reakt deel van uitmaken) kunnen we zorgen voor een dakpan-overdracht. Soms heeft een jongere na zijn 18de nog zorg nodig, dan is het het beste dat deze nog in zorg blijft bij Youz en niet overgedragen moet worden aan volwassenenzorg omdat dat moet volgens de regelgeving. Soms is het fijn als Reakt al eerder kan instappen in het zorgtraject van een jongere, terwijl die nog geen 18 is. Door deze flexibiliteit passen we de zorg aan op de behoefte van de cliënt. Dat maakt de zorg effectief en efficiënt.” In casuïstiekoverleg met de gemeente maken we dan inzichtelijk wat er speelt en hoe we hersteltraject aanpakken. Dan blijkt de meerwaarde van de flexibele aanpak en kan de gemeente vinger aan de pols houden bijvoorbeeld qua besteding van gelden, voegt Karen eraan toe. In Rotterdam draait er een pilot met deze manier van werken. De wethouder wil daar graag mee van weten.  

De wandeling naar de houtzagerij en het landschapsonderhoudsproject van Reakt geeft de wethouder de gelegenheid om uitgebreid met een cliënt van Reakt te praten. Melissa vertelt dat ze een medicijnverslaving heeft gehad. Aankloppen bij Reakt was een van haar beste beslissingen vertelt ze. “Ik wilde weer een toekomst. Maar daar had ik wel hulp bij nodig. In het begin was mijn jobcoach Ellen degene die me prikkelde en stimuleerde. Zij nam in het begin het voortouw maar gaandeweg veranderde dat. Ik kreeg meer zelfvertrouwen, ging sterker in mijn schoenen staan en nam meer en meer het initiatief. Nog steeds is het fijn te weten dat ik Ellen altijd kan appen of bellen met vragen, of als ik een brief krijg die me van mijn stuk brengt.” Op de vraag van de wethouder wat ze nu nodig heeft zegt Melissa groter zelfvertrouwen én iemand die me daarbij kan helpen.    

De laatste stop van het werkbezoek van de wethouder is bij de houtzagerij en het landschapsonderhoudsproject van Reakt. Natuur doet helen vertelt de begeleider. “Cliënten worden uit hun eigen omgeving gehaald, zijn buiten en fysiek bezig, samen met anderen, en het is  gezellig. Dat zijn ingrediënten voor herstel. Cliënten die interesse hebben komen eerst een dag meelopen en als het ze leuk lijkt bouwen we dat verder uit. Ook bij wat slechter weer zijn we aan de slag. Ze kunnen zich warmen aan de vuurkorf die we meenemen en aan de warme soep die andere cliënten maken op de inloop.“ Bladerend door een fotoboek krijgt de wethouder mee hoe cliënten de handen uit de mouwen steken en zo meewerken aan landschapsonderhoud. Vol indrukken gaat de wethouder weer terug naar het stadhuis met een goed beeld wat Youz en Reakt bijdragen aan een gezonder Gouda.  ​​​​​​