Nieuws

Componence Asset List

20 januari 2023

martin%281%29+849+424.jpg

“Sporten is een prachtig middel om je lekker, vrolijk en gezond te voelen, ik ben ervan overtuigd dat het een meerwaarde kan zijn in iemands herstel”, zegt Martin de Jong, bewegingsagoog bij Reakt. Cliënten van de hele Parnassia Groep kunnen bij Reakt terecht om tijdens of na hun behandeling al sportende te werken aan hun herstel. Op het voetbalveld, in het zwembad of in de boksring, noem het maar op. Martin vertelt over hoe sport cliënten kan helpen. 

“Een tijdje terug hadden we een client met behoorlijk wat angst- en traumaklachten”, zegt Martin. “Hij durfde de straat niet op. Een collega is naast haar reguliere behandeling met haar aan de slag gegaan. Eerst in huis wat fitnessoefeningen, vervolgens voor het huis. Uiteindelijk zijn ze samen langzaam gaan wandelen, en is ze vervolgens weer in de drukte van de maatschappij gekomen. Super mooi dat je dat herstel van iemand mede door sport vanaf het begin kan opbouwen.” 

Goed voor lichaam én geest 

Het domein sport van Reakt staat voor sport, spel en beweging. Hoofddoel is om cliënten weer in beweging te krijgen. Martin: “Dat kan laagdrempelig door een wandeling, maar ook met volleybal, badminton, zwemmen enzovoort. We willen cliënten kennis laten maken met allerlei sporten en daarbij plezier laten maken. Ze doen sociale contacten op en leren om te gaan met regels. Sporten draagt daarnaast bij aan het herstel van een cliënt. Niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest. Even niet bezig zijn met de problematieken die je op dat moment hebt. Dus ontspanning en plezier maken.” 

Elk ziektebeeld een andere aanpak 

Alle collega’s van het Reakt sportteam hebben een achtergrond in sport en bewegingsagogie. In totaal werken er 15 collega’s binnen de tak sport. Martin: “Elke client heeft een ander ziektebeeld, dus ook weer een andere aanpak. Wij zijn opgeleid om te sporten met deze doelgroep. Plezier en sport staan voorop, maar we zijn ook een luisterend oor. Het hoofddoel is sport, daarna gaan we zitten of na de les evalueren hoe het ging. We willen dat alle cliënten succesbeleving ervaren bij de sport. Met aangepaste regels zorgen we ervoor dat iedereen mee kan komen en dat zoveel mogelijk mensen het naar hun zin hebben.”  

Iedereen is welkom 

“Het gebeurt namelijk vaak  in een les dat je veel niveauverschil hebt”, vervolgt Martin. “Met bepaalde regels kunnen we iedereen mee laten komen. Bijvoorbeeld bij voetbal hebben we de regel dat je maar vier keer de bal mag raken zodat ze moeten overspelen en samenwerken. Bij volleybal hetzelfde, daar zetten we gelijk in op 3 keer overspelen maar bijvoorbeeld eerst met stuit. Als iemand nieuw is en nog niet kan hardlopen, lopen we op een sintelbaan in een rondje. Iemand die wandelt, kan net zo goed meedoen als iemand die heel hard gaat. Iedereen kan dus op zijn eigen niveau en tempo mee doen waardoor iedereen  welkom is.” 

Samenwerking met gemeente en verenigingen 

Reakt domein sport werkt in Den Haag, Purmerend, Castricum,  Rotterdam, Zoetermeer, Gouda en Voorburg. De sporten die momenteel aangeboden worden zijn: ouderen gym, voetbal, zwemmen, badminton, stoelen gym, boksen, fitness, wandelen, hardlopen, tennis, volleybal, circuit training en nordic walking. “Hier in Den Haag werken we via Life Goals samen met de gemeente en verenigingen. Verzorgen sportleraren van de sportclubs de lessen en zijn wij er voor het stukje zorg. In Den Haag, Castricum, Purmerend en Rotterdam geven we zowel les aan mensen in de klinieken als ambulant. In Voorburg, Gouda en Zoetermeer is het alleen ambulant. Daar komen allerlei mensen die in connectie zijn met de zorg, van verslavingszorg tot psychiatrie, tot dak- en thuislozenzorg. Ook verzorgen wij per regio onze eigen sportdagen voor cliënten. Zodat ze bepaalde vaardigheden op een dag vol plezier kunnen oefenen en toepassen (denken aan volleybal, voetbal, zeskamp, badminton)." 

Uitdagingen 

Het werk brengt ook wel wat uitdagingen met zich mee, laat Martin weten. “Je moet altijd geduld hebben. Met deze doelgroep kun je 10x met iemand afspreken, en iemand kan 10x niet komen. Toch moet je zorgen dat je enthousiast blijft en iemand motiveert, dan kan iemand in een keer weer voor je neus staan. Daarnaast zit er emotie in sport of kan iemand een slechte dag hebben. Mooi om dat ook te kunnen omdraaien door sport, door te gaan fietsen of tegen een bal te trappen, zodat de boosheid of het verdriet weer zakt.” 

Sociaal 

“Wat ik verder mooi vind, is als mensen blijven sporten en enthousiast zijn nadat ze bij ons zijn geweest”, zegt Martin tot slot. “We hadden hier een groepje volleyballers, die individueel waren binnengekomen. Dat is na verloop van tijd een vriendengroep geworden. Ze hebben uiteindelijk samen een net gekocht en een volleybal. Elk weekend zijn ze nu bij lekker weer in het Zuiderpark aan het spelen. Wat we er mooi aan vinden is dat het iets sociaals is geworden, dat ze hier die contacten hebben opgedaan en dat ze na ons ook het sporten hebben doorgezet. Daar zijn we echt trots op.”