Nieuws

Componence Asset List

24 november 2020

200x200+Lisette+trailrun.jpg

Hoe doorzettingsvermogen en begeleiding door Reakt van Lisette een andere vrouw maakte.

"Meer dan een verschil van dag en nacht", noemt Erik Hofman, bewegingsagoog van Reakt het. Hij doelt dan op de ontwikkeling van Lisette. Eind 2017 liep ze slecht, nu doet ze aan trailrunning, traint ze voor open water zwemmen en heeft ze alweer een nieuw doel; de halve marathon. "Zij laat zien dat er veel mogelijk is vanuit een uitzichtloze situatie", aldus Erik. "Ze is daarmee een inspiratie voor andere cliënten."

Haast verlegen vroeg Lisette me of het een idee was om te gaan zwemmen herinnert Erik zich nog. “Dapper, want daarvoor moest ze eigen angsten overwinnen. Ze zwom vroeger veel, maar haar lichaam begon te haperen zoals ze dat zelf eens omschreef. Ze raakte onzeker over zichzelf, over haar lichaam, over haar eigen kunnen. Ze liep met een wandelstok, en soms zelfs met een rollator, en dat voor een vrouw die 37 jaar jong was.”

Lisette: “Door lichamelijk onverklaarbare klachten moest ik stoppen met zwemmen en waterpolo en uiteindelijk zelfs mijn werk. Therapie na therapie volgt."

"Mede dankzij Reakt sport en veel begeleiding weet ik op te krabbelen, maar de lichamelijk klachten blijven. 2012 was een dieptepunt. Ik kon mijn bed, wat in de woonkamer stond, bijna niet meer uit door de pijn. Ik revalideerde in diverse specialistische ziekenhuizen, maar nog steeds ging het niet goed. In 2017 werd me verteld dat ik een somatoforme stoornis heb. Dat is een psychische aandoening waarbij iemand lichamelijke klachten heeft waarvoor geen somatische oorzaak (lichamelijke ziekte) gevonden is. De lichamelijke klachten zijn echt, geen inbeelding of simulatie. Niets aan te doen, je moet het maar accepteren was de boodschap.", vat Lisette de afgelopen jaren samen. 

Lisette loopt op dat moment hooguit een paar honderd meter achter een rollator, kan nauwelijks zitten en moet om de paar uur liggen om te rusten. Met de hulp van Impegno, een ggz-instelling die onder meer volwassenen maatschappelijke ondersteuning biedt, zoekt ze naar een zinvolle dagbesteding. Zo komt ze opnieuw bij Reakt sport uit, waar ze graag wil proberen of ze rustig wat kan gaan bewegen in water.

De eerste zwemsessies gingen stroef. Lisette was op haar hoede en angstig. Maar al snel voelde ze zich als een vis in het water. Ze keek uit naar een volgende zwemsessie. Dat was een eyeopener voor Lisette en een boost voor haar zelfvertrouwen. Erik: “Je zag haar opbloeien. Ze had plezier in het zwemmen en dat straalde ze ook uit. Er ontstonden spontaan contacten met mede-zwemmers. En dat zwemmen was ook goed voor haar lichaam. Die wandelstok had ze steeds minder nodig.”

Tijd voor een volgende uitdaging voor Lisette vond Erik. “Kom fitnessen, ga werken aan je kracht en uithoudingsvermogen. Dat heeft ze gedaan. En natuurlijk waren er tegenslagen, maar telkens kwam ze sterker terug. Ze kon meer dan ze zelf dacht, ze merkte dat mensen haar waardeerden om wie ze was. Als dat al mooi is voor mij om die ontwikkeling bij Lisette te zien, dat dankzij haar doorzettingsvermogen zich een heel ander mens ontwikkelt, wat moet dit dan wel niet betekenen voor haar?”

“Ik was heel onzeker over wat ik wel of niet mocht doen; bang om over grenzen te gaan waardoor mijn lichaam er weer mee zou stoppen."

Bewegen ging aan de hand van strikte lijstjes en elkaar tegensprekende regeltjes. "Door al mijn lichamelijke problemen had ik een spastische arm ontwikkeld, waar ik me voor schaamde. Bij Reakt sport kon ik dat allemaal loslaten. Iedereen heeft daar zijn eigen eigenaardigheden en kijkt men nergens van op. Dat samen sporten en lachen werkte ontspannend. Ik voelde me veilig. Voor het eerst sinds jaren begon ik met plezier en ontspannen te bewegen."|    

Ze kreeg de smaak te pakken. “Ik ben aan de slag gegaan met een gezonde leefstijl. Zo ben ik gestopt met roken en ben ik vegan gaan eten. Naast mijn activiteiten bij Reakt ben ik zelf gaan hardlopen. Ook ben ik gaan onderzoeken wat ik nog meer leuk vind. Zo ben ik uitgekomen op trailrunning. Dat is ‘off-road hardlopen’. Dus door de natuur, over smalle paadjes (trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels, boomstammen en rotsen en door/over beekjes. Mijn eerste echte run was in de Ardennen, een tocht van 13 kilometer. Afwisselend, mooi, uitputtend, maar zo mooi om te doen. Het gaat niet om snelheid. Het gaat om het volbrengen van de route.”

Vrienden Parnassia Groep was zo onder de indruk van haar ontwikkeling en ambitie dat ze een sponsoraanvraag voor echte trailrunschoenen die goede ondersteuning en bescherming bieden op oneffen ondergrond honoreerden. “We hebben bewondering voor de persoonlijke ontwikkeling die ze heeft doorgemaakt en doorzet. Ze doet het zelf, en we zijn blij dat we met deze schoenen haar letterlijk verder op weg kunnen helpen.” aldus Vrienden Parnassia Groep.        

Trailrunning als metafoor voor haar persoonlijke ontwikkeling? Lisette: “Dat is een mooie vergelijking. Jezelf uitdagen, je komt voor verrassingen te staan en moet tegenslagen overwinnen. Vallen, opstaan en weer doorgaan, en tenslotte trots op jezelf zijn. Ik heb mijn oude ik overwonnen. Hier staat Lisette 2.0.“ zegt ze zelfbewust.

“Ik had dat nooit zover gebracht dankzij het geduld, begeleiding en vertrouwen van onder meer Reakt. Zij waren een steun, maar ook een duwtje in de rug als ik dat nodig had.”

Lisette zoekt nu nieuwe sportieve uitdagingen. “Ik ben me aan het verdiepen in trailrunning met het gebruik van gps. Ook wil ik nog eens een halve marathon lopen. En als het weer mogelijk is wil ik graag weer open water wedstrijden gaan zwemmen.”

Als je haar nu bezig ziet doet niets je herinneren aan 3 jaar geleden. Hoe veerkrachtig iemand dankzij motivatie, doorzettingsvermogen en de juiste begeleiding in een ontspannen setting kan zijn, meer dan verschil van dag en nacht.