Nieuws

Componence Asset List

12 juni 2017

200x200+illustratie+MHFA.png

Instanties die bij mensen aan de deur komen, kunnen in aanraking komen met iemand met psychische problemen. Wat doe je als je een koerier bent van de apotheek die medicijnen komt afgeven, maar degene wil de deur niet open doen omdat hij denkt dat je andere bedoelingen hebt? In de training Mental Health First Aid vergroot je je kennis en ontwikkel je vaardigheden om deze situaties optimaal tegemoet te treden. Indigo, onderdeel van Parnassia Groep, is officiële partner van Mental Health First Aid.

Wat te doen in een psychische noodsituatie?

Maatschappelijke ontwikkelingen geven aan dat er behoefte is aan inzicht in psychische problemen en hoe hiermee om te gaan. Onderzoek wijst immers uit dat 1 op de 4 Nederlanders ergens in zijn leven last krijgt van psychische klachten. De cursus  Mental Health First Aid (MHFA) kan het best gezien worden als een EHBO-cursus, maar dan gericht op psychische problematiek.   

Hiermee is het zeer geschikt voor mensen die door hun werk met mensen met psychische problemen te maken krijgen, zonder dat zij een uitgebreide zorgopleiding hebben gevolgd. Denk bijvoorbeeld aan leraren, medewerkers van hulpdiensten, sportschoolhouders of vrijwilligers in de wijk. Ook kan gedacht worden aan mensen die om andere redenen dichtbij mensen komen, zoals thuishulpen of koeriersdiensten.

Vaardigheden om te handelen

Tijdens de cursus vergroot je je kennis over psychische aandoeningen en ontwikkel je vaardigheden om te kunnen handelen via een vast actieplan. Dit is zowel gericht op mensen met beginnende psychische problemen als op mensen die in een crisis verkeren. Zo ontwikkel je concrete handvatten om situaties in te schatten en leer je hoe je het beste kunt helpen.

Depressie, angst, suïcide en agressief gedrag

Het begint met het bijspijkeren van algemene kennis: wat zijn psychische problemen zoals depressie, psychose en een angststoornis? Wanneer spreken we van een crisis en onder welke omstandigheden kan die zich voordoen? Je leert de symptomen te herkennen, wat je zelf kunt doen om de betrokkene bij te staan en waar je hulp kunt halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. depressie, suïcideproblematiek, angststoornissen, psychose, verslaving en agressief gedrag.

De training eerste hulp bij psychische problemen verkleint de sociale afstand tussen mensen met en zonder een psychische kwetsbaarheid. Dit draagt bij aan de destigmatisering van psychische aandoeningen.

Meer Informatie

> MENTAL HEALTH FIRST AID | Cursus ‘eerste hulp bij psychische problemen’

> Artikel MHFA in Algemeen Dagblad