Nieuws

Componence Asset List

25 januari 2018

200+x+200+anonieme+behandeling+2.jpg

Het is e-health week. Daarom helpen we mensen graag met onze gratis e-health behandelingen.

 

 

Wist je dat ervaren zorgprofessionals van Indigo – onderdeel van Parnassia Groep - gratis anonieme hulp bieden aan mensen? Mensen die wegens angst of schaamte voor hun omgeving geen professionele hulp durven te zoeken voor hun psychische klachten of verslaving… Dit is kosteloos, anoniem en professioneel. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de subsidieregeling anonieme e-mental health van het Zorginstituut Nederland maakt het toch mogelijk. Voor de behandelingen worden de online modules ‘Angst en paniek’ en ‘Alcohol en ouderen’ van Stichting mirro ingezet.

Toegankelijk en drempelverlagend

Wendelien Lucie is beleidsmedewerker bij Indigo en houdt zich onder meer bezig met de ontwikkeling en implementatie van digitale zorginnovaties. Ze is erg enthousiast over de toegankelijkheid en drempelverlagende factor van de gratis anonieme e-mental health: “De behandelingen ‘Angst en paniek’ en ‘Alcohol en ouderen’ hoeven voor niemand een drempel op te werpen. Je bereikt zo een groep mensen die wel klachten hebben maar niet reguliere zorg zoeken. Bovendien kan de gratis anonieme hulp ook motiverend en drempelverlagend werken. Mensen maken hierbij kennis met een stukje behandeling. Die ervaring kan mensen bewegen om, indien nodig, in de toekomst wél de stap naar passende zorg te zetten.”

Aanmelden

Volwassenen met angst- en paniekklachten kunnen zich aanmelden via angst.mirro.nl. 55-plussers die meer grip willen op hun alcoholgebruik kunnen zich aanmelden via alcoholenouderen.mirro.nl.

Anoniem; hoe werkt het?

Wouter Cammelbeeck, productmanager eHealth bij Stichting mirro: “Om de anonimiteit te waarborgen, vragen we zo min mogelijk persoonsgegevens uit. Bij de aanmelding is een voornaam/nickname, e-mailadres, geslacht en geboortedatum voldoende. Op het opgegeven e-mailadres ontvang je dan een uitnodiging voor een digitale vragenlijst van mirro, die – naast de eigen motivatie – vaststelt of je in aanmerking komt voor deze zorg. Het geslacht bepaalt de vragen in de digitale vragenlijst. De opgegeven geboortedatum is nodig om later de digitale vragenlijst in te kunnen vullen en ter controle of je meerderjarig bent. Na beoordeling door een (GZ)-psycholoog start de gratis anonieme behandeling.”

Digitale zorg is vaak niet zo vanzelfsprekend

Gratis anoniem e-mental health is ook een voorbeeld van wat digitale ondersteuning in de zorg voor mensen kan betekenen. Dat staat deze week centraal staat in de e-healthweek. Lucie: “Digitale zorg is nog niet zo vanzelfsprekend als internetbankieren, of het digitaal boeken van je vakantie. Het is belangrijk dat e-health steeds meer wordt gezien als onderdeel van goede zorg. Dat ligt niet alleen bij de burger, maar het is ook een aandachtspunt voor behandelaren en zorgorganisaties om digitale innovaties écht te integreren in de huidige zorg. Ik merk, zeker binnen de geestelijke gezondheidszorg, dat face-to-face contact wordt gezien als voorwaarde voor effectieve behandeling, terwijl je bijvoorbeeld met videobellen ook goed contact tussen cliënt en behandelaar kan hebben. E-health maakt zorg toegankelijker en versnelt herstel. Je bent als cliënt minder afhankelijk van het fysieke contactmoment met je behandelaar. Zo sta je al veel meer in je eigen kracht, omdat je bijvoorbeeld zelf met oefeningen en opdrachten aan de slag kan gaan.”  

Vragen of meer weten?

Kijk voor meer informatie op mirro.nl/anoniemehulp. U kunt uw vragen ook per mail stellen via anoniemeehealth@mirro.nl, of telefonisch: 085-489 89 99.  Ook Brijder – onderdeel van Parnassia Groep – biedt diverse  online behandelingen, waaronder Alcohol onder controle.