Nieuws

Componence Asset List

17 september 2019

200x200+jan+dirk+blom.png
Hoogleraar Jan-Dirk Blom vertelt in het BNN Vara tv-programma de Psycho Show over mensen die zichzelf of dingen in hun directe omgeving vervormd zien. Deze mensen hebben het Alice in Wonderland-syndroom.

Alice beleeft in het bekende boek van Lewis Carroll allerlei vreemde avonturen. Daarbij ziet zij dingen vervormen en wordt zij soms groter, maar ook kleiner. Dit zijn voorbeelden van wat ook mensen met het Alice in Wonderland-syndroom kan overkomen.

Perceptuele stoornis

PatiĆ«nten met het Alice in Wonderland-syndroom (AIWS) krijgen aanvallen waarbij ze zichzelf of voorwerpen in hun omgeving vervormd zien. Het AIWS is dus een perceptuele stoornis, gekenmerkt door vervormingen. Deze stoornis moet vooral niet worden verward met een psychose, omdat de oorzaak en ook de behandeling heel anders zijn. Onze hoogleraar Jan Dirk Blom geeft in de Psycho Show tekst en uitleg. 

Kijktip

wanneer: woensdag 18 september
hoe laat: 20.25 - 21.20 uur
waar: NPO3, De Psycho Show

Wat is de Psycho Show?

Dit tv-programma is te omschrijven als een informatief en soms ook amusant programma waarin door interviews en een scala aan verrassende proefjes en tests de psychologie van de mens onderzocht wordt.