Nieuws

Componence Asset List

18 juni 2024

roeien+200.jpg
"Niemand dacht dat het ooit nog goed zou komen met hem. Nu heeft hij een goede baan en rijdt hij een Tesla," aldus projectleider Adrie Sluimer over een oud-deelnemer van het roeiprogramma van Parnassia Groep. ‘Roeien in Herstel’, ooit bedoeld om verslaafde cliënten in beweging te brengen, mondde uit tot een succesvol sportproject. Op donderdag 20 juni gaan de heren en dames voor de ultieme uitdaging; de langste roeisloeptocht ooit in 24 uur. Tweehonderd kilometer van Den Helder naar Rotterdam!

Roeien in herstel

De roeiers hebben een bijzondere achtergrond: allen zijn of waren verslaafd en in herstel. Samen met hun behandelaren gaan ze deze uitdaging aan. Door te laten zien dat je meer bent dan je verslaving en dat herstel echt mogelijk is, wordt de aandacht gevestigd op de-stigmatisering van verslaving en psychiatrie. Een mooi voorbeeld van herstel ondersteunend werken in de praktijk, maatschappelijke betrokkenheid en het bieden van een bijzondere ervaring aan cliënten en behandelaren.

Succesverhalen

Slag om Herstel is nu een programma waaraan wekelijks tientallen cliënten deelnemen. In de afgelopen vijf jaar roeiden al zo’n honderd cliënten mee. Daarvan heeft ruim de helft hun leven weer goed opgepakt. Adrie Sluimer: “Er zijn zoveel succesverhalen. Over cliënten die uit zorg zijn, een baan hebben, een opleiding volgen of weer contact hebben met hun kinderen. Laatst kwam een oud-deelnemer trakteren op beschuit met muisjes, hij was vader geworden. Een van de deelnemers zat vier jaar geleden nog met de gordijnen dicht thuis. Iedereen dacht dat het nooit wat zou worden met hem. Nu heeft hij een goede baan en rijdt ‘ie in een Tesla. Het maakt me blij dat het roeien zo’n succes is. En het mooie is: de cliënten doen het helemaal zelf!”

Negen teams, drie sloepen, één missie

Om de tocht te volbrengen wordt geroeid met negen teams bestaande uit acht roeiers en één stuurman. Zij varen de route in etappes en passeren onderweg o.a. Alkmaar, Zaandam, Amsterdam (met rondje door de grachten!), Haarlem, Leiden, Leidschendam en Den Haag. 
De start is op donderdag 20 juni om 09.00 uur in Den Helder en op vrijdag 21 juni om 12.00 uur wordt gefinisht onder de Rotterdamse Erasmusbrug. 

Meer lezen over Roeien in Herstel en doorkomsttijden checken? Op onze site lees je alle actuele informatie.