Nieuws
Wat is een winterdepressie en wat kan je ertegen doen?
Componence Asset List
24 oktober 2024
Een winterdip maakt je wat somber en moe, maar meestal kun je nog wel doorgaan met je dagelijkse bezigheden. Bij een winterdepressie is dit anders: dan lukt het bijna niet meer om normaal te functioneren, en kun je je neerslachtig of somber voelen. Een winterdepressie, ook wel seizoensgebonden depressie genoemd, komt elk jaar terug in de herfst of winter. Zodra de lente begint, verdwijnen de klachten weer. De belangrijkste symptomen zijn een sombere stemming en weinig zin in activiteiten die je normaal leuk vindt. Andere signalen zijn vermoeidheid, meer slapen zonder uitgerust te zijn, meer eetlust (vooral trek in koolhydraten) en weinig zin om mensen te zien. Deze klachten houden minimaal twee weken aan en verstoren je dagelijks leven.
Vrouwen en avondmensen lijken gevoeliger voor een winterdepressie. Bij vrouwen komt dit mogelijk door hormonale schommelingen, terwijl bij avondmensen verstoringen in de biologische klok een mogelijke oorzaak is.
Wat kun je doen om een winterdip of depressie te voorkomen of te verminderen?
Onze deskundigen hebben een aantal tips die je kunnen helpen:
• Probeer elke dag in de ochtend naar buiten te gaan, ook op donkere dagen. Het daglicht helpt je biologische klok te reguleren
• Houd een vast slaap- en waakritme aan. Ga op tijd naar bed en sta elke dag rond dezelfde tijd op
• Eet gezond en op vaste tijden
• Beweeg regelmatig, bij voorkeur buiten
• Zoek sociale contacten op en doe dingen die je leuk vindt, ook als dat moeilijk is
• Vermijd alcohol, omdat dit je stemming verder kan verslechteren
Zijn je klachten dusdanig ernstig dat ze je belemmeren in je dagelijks functioneren? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Lichttherapie, waarbij je dagelijks voor een speciale lamp zit, is een veel toegepaste behandeling. Daarnaast kunnen psychologische behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie, of medicatie helpen bij herstel.