Opleiders bij Parnassia Groep

Componence Asset List

MariekevanBalkom_200.jpg

Ik werk al ruim 20 jaar in de verslavingszorg, momenteel als verslavingsarts KNMG bij Parnassia in een GGZ-team en in een expertiseteam verslaving en als opleider bij NOVA.

Hoewel ik op grond van ervaring in 2013 de profielregistratie verslavingsarts KNMG had kunnen krijgen, heb ik ervoor gekozen om toch de opleiding te gaan doen, die indertijd nog MIAM-opleiding (Master in Addiction Medicine) heette. Daar ben ik nog steeds blij mee: ik heb erg veel geleerd en het heeft me ook geholpen om een betere opleider te zijn. Ik weet namelijk precies waar de aios die ik begeleid mee bezig zijn.

Het werk als verslavingsarts is zo divers en afwisselend qua patiëntengroep en werkzaamheden dat het me eigenlijk nooit verveelt. De maatschappij verandert steeds en daarmee ook de problematiek waar je mee te maken krijgt. Maar ook veranderen en groeien de inzichten in en kennis van verslaving en daarmee valt er nog altijd veel te leren binnen het vak. Samen met mijn collega’s van het multidisciplinaire team staan we iedere dag voor de uitdagende taak om onze patiënten met een verslaving en bijkomende problematiek te behandelen. Ik doe dat dus in een ambulant GGZ-team, maar binnen Parnassia Groep zijn er vele verschillende behandelsettings waar je stage kunt lopen of als verslavingsarts kunt werken.  

Als verslavingsarts bezit je een specifiek stukje vakkennis en ik vind het leuk en belangrijk dit te delen en uit te dragen. Denk aan consultatie door huisartsen of andere medische specialisten, maar ook in het onderwijs aan medische studenten, deskundigheidsbevordering aan collega’s, lesgeven binnen andere opleidingen maar bovenal dus ook binnen de opleiding tot verslavingsarts.  

Ik vertel je graag meer over dit leuke vak, de opleiding en over werken bij Parnassia Groep.