Nieuws

Componence Asset List

06 december 2021

PG+prijs+21+Beter+Thuis.jpg
Elise van Tol, won op vrijdag 12 november samen met haar collega’s van Beter Thuis - een project van Youz, Ipse de Bruggen en Jeugdformaat - de PG Prijs. Nu de winst een beetje ‘geland’ is, zit het team alweer vol plannen. Hoe gaat het nu met Elise en haar collega’s? En is er al een bestemming voor het prijzengeld? Elise geeft een update.

“Direct na onze inschrijving voor de PG Prijs braken drukke weken aan, waarin we veel moesten regelen voor het maken van een filmpje en het voorbereiden van de presentatie. Onze teams hebben veel tijd geïnvesteerd in het zo goed mogelijk op de kaart zetten van het project,” blikt Elise, ambulant gezinsbehandelaar bij Youz, terug. “We hebben ons voor de prijs aangemeld omdat Beter Thuis precies aansluit bij de criteria die werden gesteld, zoals: hulpverlening eerder, korter en dichterbij, herstel van het gewone gezinsleven en een gezond en uitdagend werkklimaat. Beter Thuis biedt namelijk integrale en specialistische behandeling aan gezinnen met meervoudige en complexe problematiek. We werken hierbij intensief samen met Jeugdformaat en Ipse de Bruggen. Deze vorm van integrale samenwerking is nieuw. Vanuit twee teams begeleiden we ruim 200 gezinnen in de regio’s Den Haag en Zoetermeer en boeken we mooie resultaten met elkaar.”

Van een plek bij de laatste tien tot winnaar

“Ik wist natuurlijk al dat we een super mooi product hebben, maar het was toch wel een bijzonder moment toen we hoorden dat we bij de laatste tien zaten! De finaledag zelf had ik ook niet willen missen. In verband met corona was de uitreiking wat kleiner opgezet, maar het was een feest om erbij aanwezig te zijn samen met projectdirecteur Sarah en Karen, manager bedrijfsvoering. Eén voor één werden de deelnemers opgeroepen om over de rode loper met slingers en onder hard geknal op het podium te komen, echt feestelijk! Ik vond ons filmpje over Beter Thuis zelf erg strak, maar het is altijd afwachten of de jury dat ook vindt. Deze video werd vooraf aan onze opkomst getoond aan de zaal. Wij mochten als vijfde deelnemer opkomen. Toen we uiteindelijk bij de laatste drie prijswinnaars zaten dacht ik: oh, wauw, dan zijn we vast derde geworden. Dat wij zouden winnen was echt een grote verrassing! Het was zo gaaf om met de 1e prijs en wisselbeker thuis te komen! Na de uitreiking moesten we alle drie nog even landen en werden we overspoeld met felicitaties! Natuurlijk ook voor alle collega’s die op de achtergrond een bijdrage hebben geleverd aan onze deelname.

Prijzengeld

Een concrete bestemming voor het prijzengeld van 5000 euro is er nog niet. Elise: “Beter Thuis bestaat uit twee teams, met elk twintig medewerkers. Het zou leuk zijn om een teambuildingactiviteit te doen, maar iets werkgerelateerds als een cursus of congres is ook een mogelijkheid. Alles uiteraard in samenspraak met de collega’s. Uiteraard hebben wij het met alle medewerkers van Beter Thuis gevierd met een klein flesje met bubbels to go, de taart houden we door de huidige coronamaatregelen nog even tegoed!”

Toekomstplannen

Plannen om Beter Thuis door te ontwikkelen zijn er in ieder geval zeker. Elise: “Er lopen meerdere onderzoeken naar de effectiviteit van Beter Thuis, maar de eerste resultaten zijn hoopgevend. Het zou fantastisch zijn als Beter Thuis in de toekomst ook breder kan worden ingezet. Wij zijn bijvoorbeeld heel benieuwd of Beter Thuis dienstbaar kan zijn voor andere gezinnen en gemeentes. Ook willen we graag werken aan een gezinsdossier, zodat we na de aanmelding van een cliënt direct en efficiënt kunnen werken aan een gezinsplan. Om een mooi voorbeeld te geven: een tijdje geleden werd een jongen met ADHD aangemeld. Zijn ouders schakelden hulp in omdat ze het lastig vonden om met zijn onrustige gedrag thuis om te gaan. Tijdens de analysefase van acht weken kwam er bij vader een verslaving naar voren en bij moeder overbelasting in de opvoeding van het zusje. De jongen fungeerde dus eigenlijk als bliksemafleider. De ouders hebben inmiddels zelf hulp en met de jongen gaat het ook een stuk beter. Dankzij de korte lijntjes die Beter Thuis in dit geval heeft met PsyQ, is voor dit gezin hun leven uiteindelijk verlicht door patronen met elkaar te doorbreken. Dat is waar we het voor doen! Ik hoop dat het winnen van de PG prijs deuren voor ons opent, zodat we onze toekomstplannen kunnen waarmaken.”