Nieuws

Componence Asset List

23 juni 2016

250x198+colin+vd+heijden.png

‘Doen we de goede dingen en doen we de goede dingen goed?’

Op vrijdag 1 juli aanvaardt prof. dr. Colin van der Heiden met een openbare rede zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar geestelijke gezondheidszorg bij het Departement Psychologie-Pedagogische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Met zijn leeropdracht wil Van der Heiden de samenwerking tussen de klinische praktijk en universiteit versterken en bijdragen aan onderzoek en onderwijs op het gebied van werkzame interventies. Hij richt zich vooral op het vergroten van de effectiviteit van bestaande behandelingen voor angststoornissen. De leerstoel is ingesteld namens Parnassia Groep.

In Nederland lijden bijna 1,1 miljoen mensen aan een angststoornis. De zorg voor angststoornissen kostte in 2011 626 miljoen euro (bron: Volksgezondheidenzorg.info). Terwijl angststoornissen goed behandelbaar zijn. Door  wetenschappelijke inzichten meer en beter toe te passen in de behandelpraktijk, valt veel winst te behalen, voor de patiënten en voor de maatschappij.

 

Meer tijd en energie in bestaande behandelingen

In zijn oratie ‘Over de behandeling van angststoornissen: doen we de goede dingen en doen we de goede dingen goed?’ gaat Van der Heiden in op die betere toepassing van wetenschappelijke inzichten. Nog te vaak worden bewezen effectieve behandelingen niet aan patiënten aangeboden. Maar ook als dat wel het geval is, worden ze nog te vaak niet op een goede manier aangeboden. Daaraan zouden we onze energie en geld volgens Van der Heiden beter kunnen besteden, in plaats van aan het ontwikkelen en onderzoeken van steeds weer nieuwe behandelingen. Want nieuwe behandelingen hebben de afgelopen jaren niet geleid tot doorbraken in de effectiviteit van de behandeling van psychische stoornissen.

Voor angststoornissen zijn vooral op exposure gebaseerde behandelingen effectief gebleken. In de behandeling wordt patiënten gevraagd zich systematisch en herhaaldelijk bloot te stellen aan situaties die angst oproepen. Door deze confrontaties leren ze dat hun angstige verwachting niet uitkomt. Daarnaast zijn ook medicamenteuze behandelingen effectief gebleken in de behandeling van angststoornissen.

 

Toepassen van moderne middelen

Door onderzoek te doen naar wetenschappelijk verantwoord werken hoopt Van der Heiden bij te dragen aan het vergroten van de effectiviteit van de behandeling van angststoornissen in de klinische praktijk. Maar ook door onderzoek naar interventies gericht op factoren die betrokken zijn bij de in stand houding van angstklachten en de toepassing van moderne technologische middelen bij de behandeling.

Van der Heiden hoopt dat met dergelijke onderzoeken werkzame therapieën in de klinische praktijk nog vaker en adequater aan patiënten met angstklachten aangeboden gaan worden.

 

Over Colin van der Heiden

Van der Heiden (1967) begon zijn carrière als psycholoog in 1994 als behandelaar in het Psychiatrisch Centrum Joris in Schiedam. Na een overstap naar de HSK Groep in 1997, richtte hij in 2001 als directeur in loondienst Ensis op, als onderdeel van de GGZ Groep Europoort. In 2004 begon hij zijn wetenschappelijke carrière als onderzoeker op het gebied van de behandeling van de gegeneraliseerde angststoornis. Hij promoveerde in 2011 aan de Erasmus Universiteit op dit onderzoek. Vanaf 2007 werkt hij als hoofd wetenschappelijk onderzoek (tot 2015), hoofdopleider cognitieve gedragstherapie en psychotherapeut bij PsyQ, onderdeel van Parnassia Groep. Sinds april 2015 is hij specialismeleider Angst en Dwang bij Parnassia Groep. Vanaf 1 september 2015 is hij als bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De leerstoel is ingesteld door Parnassia Groep. Per 1 april 2016 is Van der Heiden benoemd tot hoofdopleider van de opleiding tot GZ-psycholoog Volwassenen & Ouderen regio Rotterdam. De benoeming is een samenwerking tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam, Parnassia Groep en de Centrale RINO-groep.

 

Oratie

De oratie van Colin van der Heiden vindt plaats op 1 juli 2016 om 16.00 uur in Woudestein, aula van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)