Nieuws

Componence Asset List

10 juli 2017

200x200+duim.png

Ex-gebruikers vertellen in dit boek inspirerende en motiverende verhalen hoe zij de confrontatie aangingen met hun kwetsbaarheid omdat zij zich niet langer wilden verschuilen achter het afhankelijk zijn van middelen. Ook hulpverleners worden aan het woord gelaten. De verhalen worden geïllustreerd met prachtige zwartwit foto’s en mooie quotes.

‘Eigen schuld dikke bult’, ‘jullie kosten de maatschappij alleen maar geld’ en ‘jullie zijn niet meer te redden’, zijn zo maar wat stigma’s waar verslaafden in onze samenleving mee te maken krijgen. Dit zijn geen bemoedigende woorden en leggen druk op diegenen die gemotiveerd zijn hun leven te veranderen. Reden voor verpleegkundig specialist in opleiding Jenny de Rijke en verpleegkundige Pascal Theunissen van Brijder Verslavingszorg een boek te maken over herstel.

'We willen gebruikers hoop bieden’, aldus De Rijke. Er wordt zo vaak gesproken over hoe moeilijk en zwaar het is om verslaafd te zijn, en hoe onmogelijk het lijkt om je verslaving te overwinnen. Uit de verhalen blijkt dat ieder mens een innerlijke kracht heeft. Herstellen kan! Door hier meer de nadruk op te leggen en de schoonheid van ieder individu te laten zien, hopen we het zelfvertrouwen van verslaafden te vergroten  en stigma’s te verkleinen. Pascal vult aan: ‘Ook in de zorg, we moeten als hulpverlener accepteren dat herstellen niet ‘beter maken’ is. Het is belangrijk om te beseffen dat herstellen een proces is, soms van jaren, en dat het niet persé een einddoel hoeft te zijn.’

Jenny en Pascal hebben afgelopen donderdagavond hun boek gepresenteerd aan cliënten en collega’s. Zij hopen dat de verhalen in het boek helpen om begrip te creëren voor mensen die iedere dag weer het gevecht met hun verslaving aangaan en om mensen de moed te geven om de eerste stap in herstel te maken.

 

Nieuwsgierig? Simon vertelt via een filmpje zijn verhaal, dat ook opgenomen is in het boek Herstel. Het boek Herstel. kun je online bestellen en kost €29,95.