Nieuws

Componence Asset List

09 december 2019

200x200+jan+dirk+blom.png
Bijzonder hoogleraar en psychiater Jan Dirk Blom (Parnassia) publiceerde de eerste wetenschappelijke uitgave over het Alice in Wonderland-syndroom. Het biedt een overzicht van de huidige kennis over dit zeldzame ziektebeeld en leest tegelijk als een medische detective.

Het Alice in Wonderland-syndroom werd in 1955 voor het eerst beschreven door de Engelsman John Todd. Hij baseerde zich op het bekende boek van Lewis Carroll, waarin Alice allerlei vreemde avonturen beleeft. Daarbij wordt zij soms groter of kleiner en ziet zij dingen van vorm veranderen. Dit zijn voorbeelden van wat mensen met het Alice in Wonderland-syndroom ook kunnen ervaren.

Perceptuele stoornis

Patiënten met het Alice in Wonderland-syndroom (AIWS) krijgen aanvallen waarbij ze zichzelf of voorwerpen in hun omgeving vervormd zien. Het AIWS is dus een perceptuele stoornis, gekenmerkt door vervormingen. Deze stoornis moet vooral niet worden verward met een psychose, omdat de oorzaak en ook de behandeling heel anders zijn. In zijn boek laat Jan Dirk verschillende patiënten aan het woord komen van zijn polikliniek Zeldzame Psychiatrie. Ook legt hij uit wat het syndroom is, wat de oorzaken zijn en hoe je het behandelt. Omdat het in de DSM-5 en andere psychiatrische handboeken niet voorkomt, vertelt hij ook hoe je de diagnose kunt stellen en welk aanvullend onderzoek nodig is.

Had Lewis Carroll zelf een Alice in Wonderland-syndroom?

Omdat Alice in het boek maar liefst dertien verschillende symptomen ervaart van het AIWS wordt al lange tijd vermoed dat Lewis Carroll zelf ook aan dit syndroom leed. Waarom zou hij anders zoveel van deze zeldzame symptomen hebben beschreven in een kinderboek? Jan Dirk bestudeerde daarom de dagboeken van Carroll en laat het thema als een rode draad door het boek lopen, waardoor het ook iets heeft van een medische detective.

Bestellen

Het boek is geschreven in het Engels. Het is een wetenschappelijke uitgave, maar zo toegankelijk geschreven dat het ook voor niet-medici goed is te lezen. Het is te bestellen via alle grote online boekwinkels zoals Amazon en Bol.com, of via de website van uitgeverij Springer.

De Psycho Show

Jan Dirk gaf in een aflevering van van de Psycho Show, samen met een patiënt meer tekst en uitleg over dit bijzondere syndroom.