Nieuws

Componence Asset List

03 november 2020

zien-drinken-doet-drinken.jpg

Als ouder heb je meer invloed dan je denkt om te voorkomen dat je kind op jonge leeftijd al alcohol gaat drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind doet er toe. Wanneer je als ouder geen alcohol in het bijzijn van kinderen en jongeren drinkt, verkleint dat de kans dat ze al op jonge leeftijd alcohol gaan drinken.

Online ouderbijeenkomsten

Youz verslavingszorg organiseert samen met Helder Theater een aantal interactieve online ouderbijeenkomsten van november tm januari. Het theatergezelschap speelt verschillende situaties die ouders waarschijnlijk bekend voorkomen. De preventiemedewerkers van Youz gaan die avond in gesprek met de ouders en bieden handvatten aan. Wil je meer informatie over de ouderbijeenkomst, kijk dan op www.puberenco.nl

Indigo organiseert op 2 en 3 november de online ouderavond Het puberbrein en verleidingen waarin zien drinken, doet drinken een onderwerp is. Voor ouders met kinderen in groep 8 van de basisscholen in Den Haag.

Brijder jeugd organiseert samen met In Control een online ouderavond op donderdag 5 november. Twee professionals vertellen o.a. over de gevolgen van alcohol en drugs op het puberbrein en hoe het gesprek aan te gaan met jouw kind. Ook is er mogelijkheid om vragen te stellen. Meer informatie over dit webinar: www.brijder.nl

Zien drinken, doet drinken

Voor veel kinderen die volwassenen alcohol zien drinken, wordt alcohol aantrekkelijk. Daardoor bestaat het risico dat ze op jonge leeftijd gaan drinken en op latere leeftijd te veel en te vaak gaan drinken. Kinderen ontwikkelen al vanaf hun tweede jaar ‘kennis’ over alcohol: ze leren over alcohol. Vanaf het vierde jaar beginnen kinderen te onthouden wanneer hun ouders drinken. Ook merken ze dat het gedrag van hun ouders verandert wanneer ze hebben gedronken. Vanaf hun zesde jaar hebben kinderen positieve verwachtingen over de effecten van alcohol. Dat betekent dat veel kinderen die hun ouders zien drinken positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Kortom: zien drinken, doet drinken.

Meer informatie

De campagne ‘Zien drinken. Doet drinken’ is opgezet door de Alliantie Alcoholbeleid Nederland. Meer informatie over de campagne vind je op www.ziendrinkendoetdrinken.nl.