Nieuws

Componence Asset List

05 juli 2022

David+Turner.jpg
Op 7 juli promoveert David Turner, GZ-psycholoog bij Parnassia, aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn onderzoek naar de effectiviteit van de psychologische behandeling van psychose.​​​​​​

 

Het proefschrift van David bestaat uit vijf studies waarin de effecten van psychologische interventies voor mensen met psychose worden onderzocht. De onderzochte interventies waren Cognitieve Gedragstherapie voor psychose (CGTp), sociale vaardigheidstraining (SOVA), cognitieve remediëring, psycho-educatie, ondersteunende therapie en befriending (vergelijkbaar met de Maatjesprojecten in Nederland).

De conclusies vormen een krachtige bevestiging dat psychologische behandelingen, met name CGTp, effectieve interventies zijn bij psychose. De meta-analyse toonde aan dat CGTp beter was dan andere interventies voor de behandeling van positieve symptomen, waaronder belangrijke psychosesymptomen als hallucinaties en wanen. Sociale vaardigheidstraining bleek beter om negatieve symptomen te behandelen, waaronder apathie en gebrek aan motivatie.

Het bewijs voor de effectiviteit van CGTp is belangrijk in het lopende debat over effectiviteit en de vraag of CGTp al dan niet ‘oversold’ is, ofwel dat men vertrouwen in de interventie zou hebben terwijl daar onvoldoende bewijs voor zou zijn.
In het licht van het verzamelde bewijs kan toekomstig onderzoek naar psychologische interventies voor psychose zich het beste richten op de ontwikkeling van nieuwe of verbeterde benaderingen in plaats van verder te gaan met het debat over de vraag of psychologische interventies ‘werken’ of niet.

Volg de promotie live online

Turner verdedigt zijn proefschrift op 7 juli, om 13.45 uur in het Auditorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Je kunt de promotie live online volgen via deze livestream. Promotoren zijn prof.dr. Pim Cuijpers en prof.dr. M. van der Gaag, die ook lang bij Parnassia werkte.

Dr. David Turner, Psychological interventions in psychosis: Contemporary perspectives on the evidence base from novel approaches, Amsterdam 2022.

Over David Turner

Turner werkt als GZ-psycholoog bij  het FACT Team Den Haag Centraal (Parnassia, locatie Zoutkeetsingel). Hij komt uit Glasgow in Schotland en is opgeleid als klinisch psycholoog bij de Britse National Health Service. Hij heeft een Doctorate in Clinical Psychology van de Universiteit van Edinburgh. Turner werkt vooral met cliënten met psychose en complexe trauma’s. Hij deed onderzoek naar psychose aan de Universiteit van Edinburgh en de VU Amsterdam, dat is gepubliceerd in internationale tijdschriften als American Journal of Psychiatry en Schizophrenia Bulletin.