Nieuws

Componence Asset List

14 september 2022

els-borst-prijs-200.jpg
De Els Borst Prijs wordt jaarlijks door V&VN VS uitgereikt aan een verpleegkundig specialist die zich op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt heeft voor de ontwikkeling van diens beroep.

Karin den Boer, verpleegkundig specialist en onderzoeker binnen Antes, is genomineerd voor de Els Borstprijs 2022. Zij is voor deze prijs voorgedragen door directe collega’s en een lid van haar kenniskring GGZ Verpleegkunde vanwege haar inzet op het vlak van palliatieve zorg binnen de ggz.

Karin combineert haar werk als verpleegkundig specialist met een promotietraject om de somatische en palliatieve zorg binnen Antes te verbeteren. Karin is daarnaast part-time verbonden aan de Hogeschool InHolland en geeft door heel Nederland scholing en voorlichting over palliatieve zorg binnen de GGZ.

Op 3 februari dit jaar won ze ook al de Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact 2022 met de door haar ontwikkelde toolkit ‘Proactieve palliatieve zorg in de GGZ’. De vakjury vond de Toolkit de meeste sociale impact maken en extra relevant voor de praktijk omdat er nog nauwelijks aandacht is voor palliatieve zorg in de GGZ.

Nominaties

De nominaties worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie bestaande uit minimaal vijf personen. Deze commissie wijst de prijs toe op basis van meerderheid van stemmen. Op 6 oktober wordt bekend wie van de drie genomineerden de Els Borstprijs 2022 heeft gewonnen.

De vernoeming van deze ereprijs naar mw. Els Borst-Eilers (1932-2014) komt voort uit de grote waardering die onder verpleegkundig specialisten bestaat voor de inspanningen van mevrouw Borst als oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (1994-2002) voor de beroepsgroep. De prijs wordt uitgereikt door haar zoon.

Onder haar leiding en mede dankzij haar persoonlijke inzet werd het initiatief genomen voor de verpleegkundig specialist in Nederland en worden er sinds 1997 verpleegkundig specialisten opgeleid (toen nog nurse practitioner geheten). Mw. Borst-Eilers reikte de eerste diploma’s aan nurse practitioners uit te Groningen op 19 januari 2000.

De Els Borst Prijs bestaat uit een geldbedrag van €500, een beeld en een oorkonde.