Nieuws

Componence Asset List

12 november 2019

regulier_david+van+den+berg+wint+prijs.jpg

Van den Berg, werkzaam bij Parnassia en PsyQ, schreef het beste proefschrift op het gebied van de psychotherapie van de afgelopen twee jaar, aldus de jury. Zijn proefschrift gaat over traumabehandeling bij patiƫnten met een psychose. Mensen met een psychose zijn vaak het slachtoffer van mishandeling en misbruik in hun jeugd. Deze ervaringen vergroten de kans op het ontwikkelen van psychosen en veel mensen ontwikkelen ook een posttraumatische stress stoornis (PTSS).

Uit het promotieonderzoek bleek dat de standaardrichtlijn in deze gevallen traumabehandelingen veilig en effectief is. Dit heeft gezorgd voor meer behandelmogelijkheden voor mensen met een psychose.

Eervolle erkenning

De Pieter Boekeprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door Opleidingsinstituut PPO, in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, de studievereniging voor Psychologie in Groningen. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gz-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog. De prijs is dus een eervolle erkenning van vakgenoten.

Over David van den Berg

David is klinisch psycholoog en werkt als onderzoeker bij de afdeling Wetenschappelijk Onderzoek en Innovatie van Parnassia in Den Haag en als clinicus bij het Early Detection and Intervention Team van PsyQ in Den Haag. Verder is hij specialismeleider van de specialismegroep Psychosen van Parnassia Groep. David is gespecialiseerd in de psychologische behandeling van psychosen, buitengewone ervaringen en PTSS.

Van den Berg (rechts op de foto) ontving de prijs op maandag 4 november.