Nieuws

Componence Asset List

21 maart 2022

daphne+200.jpg

Vandaag is het de internationale Dag tegen racisme en discriminatie. Parnassia Groep werkt toe naar een meer inclusieve organisatie, waar collega’s en clienten zich gewaardeerd voelen om wie ze zijn en het best uit zichzelf kunnen halen. Lees het verhaal van onze collega Daphne.

De 31-jarige Daphne, basis-psycholoog op de afdeling Seksuologie bij PsyQ, leeft naar eigen zeggen geen standaard leven. Daphne is genderfluid en voelt zich de ene dag meer vrouw en de andere dag meer man of een combinatie daarvan. Daarnaast heeft Daphne meerdere levenspartners, ook wel bekend als polyamorie.

Daphne is van Indonesische komaf en groeide op in Utrecht. “Ik ben als meisje geboren, maar als klein kind speelde ik behalve met poppen ook graag met Knexx en Lego. Eigenlijk voelde ik me toen al niet specifiek ‘jongen’ of ‘meisje’, al moet ik zeggen dat ik liever geen jurkjes of rokjes droeg. Ik heb er lang geen woorden aan kunnen geven. Later kwam ik in contact met het begrip genderfluïde en daar kan ik me goed in vinden. Momenteel heb ik geen behoefte aan een medische gendertransitie; met mijn genderexpressie kan ik fluctueren. En ja, dat betekent dat ik zowel het mannen- als vrouwentoilet bezoek.”

Op mijn zestiende had ik mijn eerste coming-out: ik ontdekte al op kinderleeftijd dat ik op ‘persoonlijkheden’ viel. Maar de term ‘bi’ paste dan weer niet bij mij want ik val op een persoon – met welk gender diegene zich ook identificeert. Inmiddels noem ik mijzelf  ‘panpolyfluid’ (panseksueel, polyamoreus, genderfluid) of ‘queer’, wat tevens inhoudt dat ik iemand ben die met de politieke en activistische kant van het uiten van genderidentiteit/seksuele voorkeur bezig is. Daar is uiteraard een heel proces aan vooraf gegaan, en ik ontwikkel mijzelf nog steeds op LHBTI+-gebied.

Meer dan één liefdesrelatie
Thuis en op school werd er goed op deze eerste coming-out gereageerd. “Mijn ouders vonden het allemaal wel best. Achteraf vind ik het heel grappig dat ik blijkbaar degene was met vooroordelen. Ik had verwacht dat mijn Indonesische ouders, zelf opgegroeid in een traditioneel gezin en in een andere cultuur, er moeite mee zouden hebben.” Dat Daphne zich op een gegeven moment ook manifesteerde als polyamorist deed bij ouders wel de wenkbrauwen fronsen. “Dat snapten ze niet helemaal, maar ze waren wel belangstellend en nieuwsgierig. Het kan soms ook best ingewikkeld zijn.”

Wat is polyamorie?
Wikipedia zegt er het volgende over:
Polyamorie staat voor een levenswijze waarin men openstaat voor het gelijktijdig hebben van meer dan één liefdesrelatie, waarbij ook ruimte is voor seksualiteit op de voorwaarde dat het gebeurt in openheid en eerlijkheid en met medeweten en instemming van alle betrokkenen. Er wordt een groot belang gehecht aan ethiek en goede communicatie tussen partners en vaak ook met de partners van partners. Polyamorie onderscheidt zich nadrukkelijk van vreemdgaan of overspel, dat zonder toestemming van de partner gebeurt.  Polyamoreuze relaties kunnen op uiteenlopende manieren bestaan, die de keuzes en filosofieën van de betrokkenen weerspiegelen, maar bevatten terugkerende thema’s zoals liefde, intimiteit, eerlijkheid, integriteit, gelijkheid, communicatie en toewijding. Polyamoureuze relaties kunnen allerlei vormen aannemen: van huwelijk, samenwonen tot parttime lange-afstandsrelaties.

Drukke agenda
Daphne heeft momenteel meerdere relaties met mensen van verschillende genderidentiteiten. Met twee personen heeft Daphne een liefdesrelatie en een andere persoon wordt gezien als emotionele partner. Daphne: “Omdat er geen script is voor polyamorie zijn labels soms ook wel wat vloeiend, zo staan vrienden bij mij qua prioriteit soms naast liefjes, heb ik vrienden die ooit een liefje waren en zijn er mensen die ik zie op romantisch gebied, maar die ik nooit een bepaald label heb gegeven. Ik woon samen met een partner, maar ik deel eigenlijk óók een deelhuishouden met een ander persoon.” Lachend: “In de praktijk ziet het eruit als een drukke agenda. Want naast mijn partners heb ik natuurlijk ook nog vrienden en collega’s met wie ik tijd doorbreng en hobby’s die ik beoefen.”

Veel collega’s zijn overigens goed op de hoogte van Daphne’s liefdesleven. “Ik ben er heel open over tegen mijn naaste collega’s en zij reageren altijd goed. Het scheelt natuurlijk dat ik op de afdeling ‘seks en gender’ van PsyQ werk. Heel soms vertel ik ook cliënten over mijn eigen genderidentiteit en seksuele voorkeur. Ik werk veel met mensen met autisme in combinatie met genderproblematiek. Dat ik mijn verhaal vertel wil dan weleens helpen.”

‘Eén keer vrijen, tien keer praten’
Dat de situatie afwijkt van de norm beseft Daphne zich heel goed. “De maatschappij heeft een hetero-monogaam karakter en daarom heb ik regelmatig te maken met vooroordelen. Het grootste vooroordeel over mijn manier van leven? Dat ik heel veel seks heb, haha! Maar ik kan je vertellen: het motto van de meeste polyamoristen is ‘Eén keer vrijen en tien keer praten’. Dat is niet voor niets natuurlijk. Iedereen krijgt wel eens te maken met jaloezie en met meerdere partners is goede communicatie superbelangrijk, ook omdat je rekening wil houden met je partners.

Als ik jaloezie voel  - bijvoorbeeld op de relatie die mijn liefdespartner met een ander heeft – dan zal ik diegene nooit verbieden om de ander te zien. Nee, ik vraag mezelf af waar die jaloezie bij mij vandaan komt en wat ik daaraan kan doen. Ik zoek bij mezelf naar de oorzaak. Vaak kom ik tot de conclusie dat het onzekerheid is wat speelt. Persoonlijke ontwikkeling hoort heel erg bij deze manier van leven. En het mooie is: je hebt meerdere relaties, dus ook meerdere spiegels.”