Nieuws

Componence Asset List

14 juni 2023

stephan-valk-200.jpg

Stephan Valk is te gast in de podcast ‘Slimme zorg’ over wat ervoor nodig is om goede zorg beschikbaar te houden’. Nu te beluisteren.

In de podcast gaat Stephan in gesprek met Arno Rutte* over de uitdagingen en kansen in de ggz. De vraag naar hulp in Nederland is groter dan de hulp die we kunnen bieden, jaarlijks komen 1,3 miljoen mensen in aanraking met de ggz. Hoe gaan we hiermee om? Hoe helpen we cliënten om zo goed mogelijk hun eigen leven te leiden? Wat kan het Integraal Zorgakkoord (IZA) betekenen?

Aan bod komt o.a. de grote bijdrage van de ggz aan de Nederlandse maatschappij, hoe belangrijk werkplezier en binding van collega’s met de organisatie is, het belang van zeggenschap van verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen en hoe de zorg integraal en regionaal georganiseerd moet zijn in volle samenwerking met maatschappelijke organisaties, gemeenten en andere zorgaanbieders.

Stephan Valk: De ggz is de enige zorgsector die een echte economische bijdrage levert. De cliënten die wij behandelen zitten in de levensfase dat ze volop aan het werk zijn, aan het werk gaan of mantelzorg leveren. Als we zorgen dat we die fit en vitaal houden, dan kunnen zij hun bijdrage leveren in de maatschappij. We worden gezien als kostenpost, maar de opbrengst op andere gebieden – die niet op de begroting staan van VWS, die zijn er!

Stephan deelt in de podcast een breed beeld en inspirerend perspectief over de bijdrage van de ggz aan een gezonde en veerkrachtige samenleving. Luister de podcast op SpotifyApple Podcasts of Soundcloud.  

Stephan Valk: Binnen de ggz zijn er veel kansen voor verpleegkundigen. Het is belangrijk om het zeggenschap te vergroten, de groep te empoweren. Op dit moment is 65% van de leidinggevenden bedrijfsvoering een verpleegkundige. We hebben een voordeel in de ggz, voor een aantal groepen in de ggz mag de verpleegkundig specialist regiebehandelaar zijn. Dat heeft de somatiek nog niet en dat gun ik ze van harte.

*Slimme Zorg is de nummer #1 podcast over de gezondheidszorg in Nederland. Arno Rutte (oud kamerlid voor de VVD en consultant bij Vintura) gaat in gesprek met mensen die er toe doen in de zorgsector om te horen wat volgens hen slimme zorg is.

Arno Rutte: “Over zorg wordt veel beweerd, vaak in korte emotionele statements. Maar de uitdagingen en dilemma’s in de zorg zijn complex en groot. Oplossingen laten zich niet vatten in een oneliner. In deze podcast nemen we daarom de tijd écht in gesprek te gaan met mensen die intensief werken aan oplossingen.