Nieuws

Componence Asset List

03 juni 2024

social+media+200.jpg

Alleen maar leuk of toch ook schadelijk?

Tegenwoordig is je telefoon onmisbaar: het is je toegang tot nieuws, muziek, films en video’s. Je kunt ermee betalen, netwerken, gamen, foto’s maken en delen. Kortom, de telefoon is een vast onderdeel van je dagelijks leven. 

Zelfvertrouwen

Vooral jongeren brengen veel tijd door op hun telefoon. Naast het checken van je lesrooster en huiswerk, zijn platforms als TikTok, Insta en Snapchat super populair. Het is een manier om jezelf te vermaken en contact te houden met vrienden. Je maakt lol met elkaar, deelt grappige momenten en ontwikkelt je identiteit. Dit helpt je zelfvertrouwen te groeien. 

Huiswerk afraffelen en slaaptekort

Maar waar het gebruik van social media het sociale leven van jongeren verrijkt, geeft 47% van de jongeren aan dat sociale media een negatieve invloed heeft. Steeds meer jongeren krijgen problemen door het gebruik van social media. Ongeveer één op de acht slaapt te weinig of raffelt hun huiswerk af. Velen vinden het moeilijk om te stoppen met social media en zeggen zelfs afspraken met vrienden af om online te blijven.

Toename onzekerheid en prestatiedruk

Je wordt constant blootgesteld aan een stroom van informatie, foto's en filmpjes die snel voorbijflitsen. Dit kan leiden tot concentratie- en slaapproblemen. Bovendien zorgt de constante prestatiedruk en vergelijking met anderen op platforms zoals Instagram en Snapchat ervoor dat je je onzeker voelt over je uiterlijk en prestaties. Wat weer kan zorgen voor een negatief zelfbeeld, eenzaamheid en stress. Dit blijkt ook uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023.

Verstandig en wijs

Door mentale klachten op tijd te signaleren en bespreken, kunnen ergere klachten voorkomen worden. Vandaar dat we in de maand juni we meer informatie en tips delen over hoe je je telefoongebruik beter in de hand kunt houden.