Nieuws

Componence Asset List

13 september 2022

Regulier-docu-slag.png

Doorbijten, niet opgeven en met z'n allen door teamwork een wereldprestatie leveren. Die uitdaging gingen (oud)cliënten in herstel van een verslaving en collega’s van Parnassia Groep samen aan. Het resultaat? Met de Slag om Herstel lukte het hen om in 24 uur van Den Helder naar Rotterdam te roeien. Dat avontuur is vastgelegd in een mini-documentaire die we met trots aan jullie presenteren.

Slag om Herstel

Op 17 en 18 juni 2022 werd de Slag om Herstel gehouden. Vier teams van (oud)cliënten in herstel van een verslaving en collega’s van Parnassia Groep roeiden in estafettevorm een ruim 160 km lange en zware tocht van Den Helder naar Rotterdam. Deze uitdaging komt voort uit het project Roeien in Herstel, een initiatief van Adrie Sluimer, werkzaam als ervaringsdeskundige bij Antes en zelf in herstel van een verslaving.

Toen hij ontdekte dat roeien hem, na het stoppen met gebruiken, goed deed bij het heroveren van een plek in de maatschappij vond hij dat anderen dat ook moesten ervaren. En zo ontstond het roeiteam Roeien in Herstel. De formule sloeg aan: er wordt wekelijks getraind en het team roeide al snel serieus mee met wedstrijden in het binnenland en zelfs in het buitenland. Maar belangrijker: de teamleden hebben baat bij de fysieke inspanning, de discipline die nodig is om als team een prestatie te leveren en de steun die ze bij elkaar vinden tijdens hun eigen herstel.

Toen de coronaperiode aanbrak betekende dat ook een tijdelijk stop voor roeiwedstrijden. Dus werd er gezocht naar een nieuwe sportieve uitdaging. Dat werd de Slag om Herstel. Kan je in 24 uur van Den Helder naar Rotterdam roeien? Om daar achter te komen verenigden de roeiers van Roeien in Herstel en een groep collega’s van diverse onderdelen van Parnassia Groep zich. Ze gingen de uitdaging aan om deze tocht te volbrengen en te bewijzen dat je in herstel van een verslaving gewoon meetelt en in staat bent om enorme prestaties te leveren.

Mini-documentaire

Na maanden van intensief trainen volgde een grote teleurstelling. De Slag om Herstel stond oorspronkelijk gepland in oktober 2021. Maar heftige weersomstandigheden maakten het onverantwoord om de tocht door te laten gaan. Dat kon deze inmiddels hechte groep niet tegenhouden. Er werd een nieuwe datum gepland en nog meer en nog zwaarder getraind. Niets kon hen nu nog stoppen. Op 17 en 18 juni bewezen ze dat je inderdaad in 24 uur van Den Helder naar Rotterdam kunt roeien. Deze bijzondere prestatie is vastgelegd in een prachtige mini-documentaire, die we met veel trots aan de wereld presenteren. En de groep (oud)cliënten en collega’s? Misschien gaan die in de toekomst zelfs een nog grotere uitdaging aan….