Nieuws

Componence Asset List

27 mei 2016

250x198+dossier+eetstoornis.png
Jonge vrouwen kampen steeds vaker met ernstige depressies. Twintigers en dertigers zijn langdurig somber. Depressie treft 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen. Vrouwen hebben dus twee keer zoveel kans op een depressie, die samengaan met gevoelens van angst, woede en schaamte. Dat een depressie ook kan voorkomen tijdens menstruatie, bevalling of overgang is veelal onbekend.

“Gemiddeld 15% van de zwangeren ontwikkelt een depressieve stoornis, ongeveer 10% van de vrouwen ontwikkelt een depressie na de bevalling.’’

Niet iedere vrouw ervaart het zwanger zijn als een ‘roze wolk’. Maar liefst 50 tot 80 procent van de kraamvrouwen heeft vanaf de derde tot de tiende dag last van lichte stemmingswisselingen; de zgn. ‘babyblues’, wat heel normaal is. Per jaar ontwikkelt zich bij ongeveer 17.000 vrouwen na enkele weken tot maanden na de bevalling een depressie. Dit komt neer op jaarlijks ongeveer 10 - 20 procent van de vrouwen die een kind krijgen. Ook na een miskraam of een abortus kan een ‘postpartum depressie’ optreden.

“Door PMSS jarenlang depressief en radeloos.’’

Van alle vrouwen heeft 3 tot 5% last van een premenstruele stemmingsstoornis. Dit is het maandelijks terugkeren van stemmingsklachten verbonden aan de menstruele cyclus die het functioneren beperken. Er is sprake van concentratieverlies, prikkelbaar zijn, een onregelmatig eetpatroon en oververmoeidheid. Deze klachten beginnen doorgaans vaak een week voor de menstruatie en verdwijnen vanaf de eerste dag van de menstruatie. Sommige klachten zijn echter zo ernstig, dat ze het dagelijkse functioneren in de week voor de menstruatie negatief beïnvloeden. Veel vrouwen denken dat deze klachten ‘erbij horen’ en weten daardoor niet dat er aan veel klachten wat te doen is.

“Vrouwen onderschatten impact overgang op hun leven.’’

Ongeveer 60% van de vrouwen ondervinden dat de overgang een negatieve invloed heeft op hun gezondheid, persoonlijk leven, hun seksleven en de relatie met hun partner. Driekwart van de vrouwen ervaart angsten, slaapstoornissen, prikkelbaarheid, een somber gevoel, emotioneel labiel zijn en moeheidsklachten. Tijdens de overgang hebben vrouwen een verhoogde kans op een depressie. De precieze oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk. Wel heeft het te maken met de schommelende hormoonspiegels.

Praktische tips om erger te voorkomen

Er heerst nog steeds een taboe op het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Terwijl iedere vrouw in haar vriendinnenclub iemand kent die langdurig somber is. En toch merken we dat vriendinnen dit niet gemakkelijk met elkaar bespreken. Het is geen sexy onderwerp.

Op de campagnewebsite psyq.nl/selfie staan verschillende uitspraken waarin mensen met  psychische klachten zich herkennen. Zoals: ‘Ik voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet’. Bij elke uitspraak staan praktische tips hoe hiermee om te gaan en wat je kunt doen om erger te voorkomen. Daarnaast zijn er op diverse plaatsen In Noord- en Zuid-Holland cursussen & workshops om weer meer grip op je leven te krijgen. Veel van deze cursussen zijn gratis.

Vooruitzichten

Lichte depressieve klachten worden meestal binnen een paar weken minder. Een depressie kan veel langer duren, maar bij zo’n 60 procent van de mensen verdwijnt deze binnen een half jaar. Op alle vestigingen van PsyQ behandelen we depressie. In Den Haag en Rotterdam is er voor depressieve vrouwen een speciale ‘vrouwenpoli’. Dit team richt zich met name op depressie rond zwangerschap en bevalling, menstruatie en overgangsklachten.