Nieuws

Componence Asset List

18 april 2019

Regulier+-+PG_herdenkingsmonument_tweede_wereldoorlog_zonderhandtekening_s.jpg

Parnassia Groep organiseert op 4 mei 2019 weer een herdenkingsbijeenkomst. Geïnteresseerden zijn van harte welkom deze bij te wonen. Aanmelden is niet nodig.

De bijeenkomst vindt plaats bij ons oorlogsmonument op de locatie Albardastraat aan de Nectarinestraat 10 in Den Haag.

De ceremonie met een informeel karakter is van 14.00 – 14.25 uur. Zowel bestuursvoorzitter Stephan Valk, als de voorzitter van de Centrale Clientenraad Martin Nieuwstad., houden een korte toespraak en leggen een bloemstuk op het monument.

Rond de twee toespraken is een kort muzikaal intermezzo door het Babylon Trio. De ceremonie wordt afgesloten met 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Waarom dit monument

Het oorlogsmonument is bedoeld als gedenkteken voor

  • 251 joodse patiënten en joodse onderduikers van voormalig Rosenburg en Bloemendaal die zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen Sobibor en Auschwitz. 227 van hen werden daar vermoord.
  • de patiënten van Bloemendaal en Rosenburg die gedwongen geëvacueerd werden naar zusterinstellingen elders in het land. Een deel van deze patiënten is door ziekte en honger omgekomen.
  • de collega's die te lijden hebben gehad tijdens hun begeleiding van de geëvacueerde patiënten.

Lees meer informatie over het oorlogsmonument.

Brochure

In een speciale brochure staan de historische achtergronden van de gebeurtenissen beschreven. Ook is hierin opgenomen de namenlijst van de joodse slachtoffers.