Nieuws

Componence Asset List

05 september 2017

logo+eenvandaag.png

EenVandaag heeft aandacht besteed aan de inzet van een taser binnen ggz-instellingen. Soms roepen ggz-instellingen de hulp van de politie in om zorgassistentie te verlenen. Ook binnen Parnassia Groep is incidenteel dat het geval bij onze klinieken.

Schriftelijke reactie Parnassia Groep

Parnassia Groep heeft acute opname afdelingen waar patiënten verblijven die het meest ernstig verward zijn door ernstige psychiatrische aandoeningen, dat een gesloten afdeling noodzakelijk is. Een belangrijk deel van deze patiënten wordt gedwongen opgenomen. Soms kunnen deze patiënten met ernstige agressie reageren. Onze ggz professionals zijn in staat om een patiënt tot bedaren te brengen en te voorkomen dat een situatie escaleert.

Een klein deel van deze patiënten verblijft, vanwege ernstige agressie, een deel van hun verblijf in een beveiligde prikkelarme ruimte (een separeer). Ook daar kunnen patiënten in alle gevallen door het verpleegkundig team worden begeleid.

Indien vanuit angst, achterdocht of onmacht een patiënt zodanig agressief is dat we niet de benodigde zorg kunnen leveren (begeleiding, eten of medicijnen) en er gevaar voor de patiënt zelf en de verpleging ontstaat, roepen we de hulp in van politie.

De politie ter plaatse neemt de regie over en zijn vanaf dat moment verantwoordelijk. Met hun kennis en expertise schat de politie in welk middel zij gebruiken, om zo snel mogelijk de situatie onder controle te krijgen met de minste schade voor de patiënt. Binnen deze acute opname afdeling komt dit gemiddeld 15 keer per jaar voor.

Parnassia Groep respecteert de deskundigheid van de politie en de taak die zij uitvoeren. In elke regio heeft de politie en Parnassia Groep nauw contact over de samenwerking in allerlei situaties en vindt er casuïstiek bespreking plaats.