Nieuws

Componence Asset List

18 juni 2023

slag-on-herstel-2023-200.jpg

Afgelopen vrijdagochtend stonden de ongeveer 50 roeiers en hun stuurmannen en ondersteuning van de Slag om Herstel nog fris en een tikje zenuwachtig aan de start in Den Helder. Een etmaal later maken zij zich, met blaren op de handen, spierpijn en slaaptekort, klaar voor de laatste etappe naar de Erasmusbrug in Rotterdam. Daar wachten familie, hoogwaardigheidsbekleders en supporters op ze om ze groots binnen te halen.

De Slag om Herstel is een lange zware roeitocht van 24 uur, die start in Den Helder, één van de noordelijkste puntjes van Noord-Holland, en eindigt onder de Erasmusbrug in Rotterdam. Deze editie ondernemen twee sloepen de tocht. Hun bemanning? Die bestaat uit (oud)cliënten en collega’s van Parnassia Groep, aangevuld met een team van adelborsten van het Koninklijk Instituut Marine. Elke sloep wordt bemand door 3 teams, die elkaar in estafettevorm afwisselen bij elke etappe. Het doel is om te laten zien dat een verslaving of een andere psychische kwetsbaarheid je niet buitenspel hoeft te zetten. Ook dan kun je meedoen aan de maatschappij en een zware, fysieke tocht als deze volbrengen.

Op zaterdag, in de vroege ochtend, komen de twee sloepen via de Parksluis de Nieuwe Maas in Rotterdam opgevaren. De teams die ze daar hebben gebracht gaan van boord, de twee teams die de laatste etappe naar de finish gaan roeien tapen hun blaren in, peppen elkaar op en stappen in de sloep. Op hetzelfde moment stappen de andere deelnemers in snelle ribboten om de sloep tijdens de laatste kilometers van dichtbij te kunnen toejuichen.

De twee sloepen varen uit. Na een paar honderd meter volgt er nog een riskante overstap. Het tv-programma Hart van Nederland maakt een rapportage van de Slag om Herstel. Een cameraman stapt van een ribboot over op een sloep om aan boord nog wat laatste shots te maken. Als de cameraman ietsjes wankel, maar toch veilig weer terug is op de ribboot begint de finale echt.

Bekijk de rapportage van Hart van nederland (vanaf 10:03)

De laatste etappe betekent niet dat je rustig aan kunt doen. De stuurmannen voeren het tempo van de sloepen flink op. Dat terwijl aan alle kanten de ribboten, met de overige deelnemers, met hoge snelheid om de sloepen heen racen. Vol adrenaline stormen de roeiers op de eindbestemming af. De laatste kilometers worden al snel de laatste meters. Aan bakboordzijde ligt nu het grote jacht de Contessa, met familie en vrienden van de roeiers die hen toejuichen. Aan stuurboordzijde ligt het stoomschip de George Stephenson. Aan boord de wethouder Zorg, Ouderen en Jeugdzorg van Rotterdam, officieren van de marine en bestuursleden van Parnassia Groep en Vrienden van Parnassia Groep, ook zij schreeuwen de deelnemers naar de eindstreep.

Een oorverdovende brul van het stoomschip geeft vervolgens aan dat die eindstreep ook echt bereikt is. De riemen op de sloepen gaan omhoog. Enkele roeiers schreeuwen hun vreugde uit, anderen vallen elkaar in de armen. In een dag van Den Helder naar Rotterdam roeien? Dat doen ze gewoon.

Eenmaal weer terug aan wal en een beetje op adem gekomen volgt de medaille-uitreiking. De deelnemers worden toegesproken door een trotse Ronald Buijt, wethouder Zorg, Ouderen en Jeugdzorg en Elnathan Prinsen, lid van de raad van bestuur Parnassia Groep. Om vervolgens hun welverdiende medaille te ontvangen.

Parnassia Groep is ontzettend trots op alle deelnemers, stuurmannen (met dank aan sloeproeivereniging TIOG Rotterdam) en begeleiding van de Slag om Herstel. Zij hebben ook bij deze tweede editie van de Slag om Herstel weer laten zien dat je ondanks je achtergrond in staat bent om grote prestaties te leveren. De Slag om Herstel begint al lang voor de start in Den Helder, met de organisatie om alles mogelijk te maken en met veel training en inzet van de roeiers om klaar te zijn voor de tocht. Wij hebben bewondering voor de inzet en discipline die dit vraagt. In het bijzonder willen wij initiatiefnemer Adrie Sluimer bedanken voor zijn enorme inspanning om ook deze editie van de Slag om Herstel mogelijk te maken.