Nieuws

Componence Asset List

21 juni 2019

200x200+Cara+Verdellen.jpg
Vraag iemand om Gilles de la Tourette te omschrijven en je krijgt onvermijdelijk te horen dat het te maken heeft met schelden, luid willekeurige woorden roepen en ongecontroleerde kreten slaken. Maar Tourette is veel meer dan dat en het merendeel scheldt helemaal niet, aldus Cara Verdellen, klinisch psycholoog bij PsyQ Nijmegen.

En dat moet bekend worden. Cara Verdellen is één van de drie redacteuren van het handboek Gilles de la Tourette dat onlangs op de Europese Tourettedag werd gepresenteerd. Het handboek geeft een overzicht van de huidige wetenschappelijke kennis. Zij vindt het belangrijk om het hele verhaal van deze stoornis te vertellen. 'Gilles de la Tourette is een ticstoornis, je maakt dan onwillekeurige bewegingen en geluiden. Ook gaat het vaak gepaard met andere stoornissen, zoals ADHD en OCS of dwangstoornis. Bij Tourette gerelateerde dwang worden bijvoorbeeld handelingen herhaald tot het goed voelt, of iets moet eerst links en dan ook rechts worden aangeraakt. Ook kunnen mensen met Tourette gedachtentics hebben, waarbij ze bijvoorbeeld berekeningen maken met de getallen op de nummerborden van voorbij rijdende auto's.

Dat schelden is een van de tics. Ongeveer 1 op de 10 mensen met Tourette heeft daar last van. Dat andere tics zoals oogknipperen, keelschrapen of kuchen ook kunnen wijzen op Gilles de la Tourette weten veel mensen niet. En die onbekendheid was een belangrijke reden om een handboek over Gilles de la Tourette te schrijven. 

Eerder herkennen

Ik zie vaak pas mensen als ze problemen krijgen in hun functioneren. Dan hebben ze al jaren geworsteld met allerlei problemen. Ook huisartsen en andere hulpverleners koppelen de klachten van deze mensen te vaak niet aan Gilles de la Tourette. 'Het gaat wel weer over' of 'je moet er maar mee leren leven', dat krijgen veel mensen te horen als ze naar de huisarts gaan. Het is blijkbaar zo ingebakken bij veel mensen: schelden is Tourette. Dan kan wat jij hebt geen Tourette zijn, is de redenatie. Maar Tourette is zoveel meer. Met dit boek willen we meer bekendheid geven aan deze stoornis, zodat het eerder herkend wordt. Dan kan een behandeling ook eerder worden ingezet, vertelt Verdellen. Zij is gespecialiseerd in de gedragstherapie van tics, is coauteur van behandelprotocollen voor tics en heeft bijgedragen aan Europese richtlijnen voor de behandeling van Tourette. Volgens deze richtlijnen is gedragstherapie eerste keuzebehandeling voor tics.

In de media

De onbekende kanten van Gilles de la Tourette trokken de aandacht van de media. Verdellen was te zien in Editie NL (RTL) en Laura Beljaars, ervaringsdeskundige was aan het woord in programma's als, Met het oog op morgen (luister de podcast van 6 juni vanaf 15.50 uur), en in artikelen op de website Nu.nl en in MetroNieuws.

Genetisch

Gilles de la Tourette is een neuropsychiatrische aandoening. Het is genetisch, je bent er dus mee geboren. De klachten kunnen behandeld worden, maar je kunt er niet van genezen. Bepaalde dagelijkse gebeurtenissen of stress kunnen de klachten verergeren. In de behandeling leert iemand daarmee om te gaan. Naast een gedragstherapie kunnen ook medicijnen worden voorgeschreven.

Verder lezen?

Kijk op de pagina ticstoornis voor meer informatie of bij PsyQ.