Nieuws

Componence Asset List

03 mei 2022

200+x+200+Herdenking+monument+mei+2019.jpg

Parnassia Groep organiseert op 4 mei 2022 de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor oorlogsslachtoffers. De bijeenkomst is openbaar en vindt plaats bij ons oorlogsmonument op de Haagse locatie Albardastraat.

Ceremonie

De ceremonie met een informeel karakter is van 14.00–14.25 uur. Zowel Richard Prins (namens de raad van bestuur), als Corry van Straten (voormalig geestelijk verzorger/pastor van Parnassia Groep) houden een korte toespraak en leggen een bloemstuk op het monument. Rond de twee toespraken is een kort muzikaal intermezzo door violiste Hannelore de Vuyst. De ceremonie wordt afgesloten met 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Waarom dit monument

Het oorlogsmonument is bedoeld als gedenkteken voor

  • 251 joodse cliënten en joodse onderduikers van voormalig Rosenburg en Bloemendaal die zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen Sobibor en Auschwitz.  227 van hen werden daar vermoord.
  • de cliënten van Bloemendaal en Rosenburg die gedwongen geëvacueerd werden naar zusterinstellingen elders in het land. Een deel van deze cliënten is door ziekte en honger omgekomen.
  • de collega's die te lijden hebben gehad tijdens hun begeleiding van de geëvacueerde cliënten.

Stadsbrede dodenherdenking

Onze herdenking is een van de vele die jaarlijks in Den Haag worden gehouden.

Met deze herdenking wil Parnassia Groep nadrukkelijk stilstaan bij een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Haagse GGZ. Meer informatie over het herdenkingsmonument.