Nieuws

Componence Asset List

10 mei 2023

monument-4-mei-200.jpg

Op 4 mei 2023 vond de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst plaats voor oorlogsslachtoffers bij ons herdenkingsmonument aan de Nectarinestraat op Woon-zorgpark Rosenburg. 251 joodse patiënten en joodse onderduikers die tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven bij de Stichtingen Rosenburg en Bloemendaal werden gedeporteerd naar vernietigingskampen. We staan hier jaarlijks ook nadrukkelijk stil bij deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Haagse GGZ.

Op de herdenkingsdienst luisterden aanwezigen aandachtig naar indringende toespraken van Marieke van de Ven, bestuurder zorg Parnassia en Corry van Straten (voormalig geestelijk verzorger/pastor van Parnassia Groep en o.a. auteur van het indrukwekkende boek ‘’Een wereld die er niet meer is‘’). Beide sprekers hielden het pleidooi om de geschiedenis te blijven delen opdat deze gruwelijke geschiedenis zich niet herhaald.

 

‘’Vergeet nooit. Staat in grote letters uitgehouwen in het monument… Om nooit te vergeten, moeten we bewust de verhalen blijven delen. Van toen en van nu. Dat kunnen we alleen door ons open te stellen voor elkaar, de ander, de andersdenkende; echt te luisteren naar elkaar, elkaars verhalen; elkaar proberen te begrijpen, te respecteren‘’, aldus Marieke van de Ven op de druk bezochte herdenkingsdienst.

 

‘’Op veel plekken vragen kleinkinderen naar hun voorouders. Daar ben ik blij mee. Want daardoor blijft de herinnering levend. Dat moet! We mogen niet vergeten opdat de mensheid niet in herhalingen valt. De geschiedenis herhaalt zich als er niets van het verleden geleerd wordt‘’, stelt Corry van Straten.

 

Hierna sprak rabbijn Albert RInger het gebed/Kaddish uit. Er werden vervolgens drie kransen gelegd. Namens Parnassia Groep, de cliëntenraad van Parnassia Groep en door Stichting Joods Erfgoed Den Haag. Na het neerleggen van drie bloemstukken en 2 minuten stilte werd de bijeenkomst afgesloten met vioolmuziek van Grimm Duette die de herdenkingsdienst begeleidde.