Nieuws

Componence Asset List

05 mei 2021

200+x+200+Herdenking+monument+mei+2019.jpg
Op 4 mei 2021 was de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor oorlogsslachtoffers bij het monument op onze Haagse locatie Albardastraat. Met deze herdenking wil Parnassia Groep jaarlijks nadrukkelijk stilstaan bij een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Haagse ggz. Een herdenking die door de coronarichtlijnen helaas zonder nabestaanden en andere genodigden moest plaatsvinden.

Marc Blom, lid van de raad van bestuur, stond stil bij de razzia’s die de Duitse bezetter uitvoerde bij de voormalige psychiatrische ziekenhuizen Rosenburg en Bloemendaal. Daarbij werden 251 Joodse patiënten en Joodse onderduikers gedeporteerd. 227 hiervan kwamen om in vernietigingskampen. Juist nu we getroffen zijn door een wereldwijde pandemie realiseren we weer goed wat vrijheid is. Laten we niet vergeten wat we geleerd hebben. Laten we oog hebben voor wat ons verbindt en niet voor wat ons verdeelt, aldus Marc Blom.

 

Voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Gordon Brouwer benadrukte in zijn toespraak dat het onze plicht is onze eeuwige dankbaarheid te tonen en de aankomende generaties te blijven onderwijzen. Gordon Brouwer: “Dit zodat we nooit meer terug hoeven naar de gruwelijkheden van toen en men zich de vele offers, onder andere gebracht door de cliënten en onderduikers die vanaf deze plek zijn weggevoerd, blijft herinneren.” 

Rabbijn Albert Ringer, verbonden aan Parnassia Groep, sprak een gebed/ kaddisj uit.
Door het neerleggen van een bloemenkrans en 2 minuten stilte werd de ceremonie afgesloten.

Rabbijn Albert Ringer is voor de herdenkingsbijeenkomst ‘Den Haag Herdenkt’ in de Grote Kerk te Den Haag geïnterviewd over de geschiedenis van zijn familie, die was ondergedoken in de Ramaer-kliniek van de toenmalige psychiatrische instelling Rosenburg.  Albert Ringer is werkzaam op het KCAP (Klinisch Cetrum Acute Psychiatrie) in Den Haag. In het interview vertelt hij hoe het is te werken op de plek waar zijn grootvader in de oorlog is weggevoerd en wat het herdenkingsmonument voor hem betekent. Je kunt dit interview terugvinden op Herdenkingsbijeenkomst 4 mei - YouTube (vanaf 26.32 min).

Meer informatie over het herdenkingsmonument staat op Herdenkingsmonument - Parnassia Groep.