Nieuws

Componence Asset List

19 mei 2017

200x200+jan+dirk+blom.png
Op uitnodiging van het vaktijdschrift Personalized Medicine schreef Jan Dirk Blom, hoogleraar, psychiater en opleider Psychiatrie, bij Parnassia Groep een artikel over personalized medicine in de psychiatrie.

Met zijn polikliniek Zeldzame Ziekten (Parnassia) en zijn leerstoel bij de Universiteit Leiden draagt Jan Dirk al jaren de boodschap uit dat het DSM-systeem vele voordelen heeft, maar dat het tegelijk de moeite loont om patiƫnten waar mogelijk een diagnose op maat te bieden, ook als die niet voorkomt in de DSM. In zijn (Engelstalige) artikel gaat hij er dieper op in.

Bij personalized medicine wordt de behandeling van de patiƫnt afgestemd op basis van zijn unieke individuele kenmerken en eigenschappen. Het is een relatief nieuw begrip in de medische wereld. Dankzij onderzoek wordt het wordt steeds duidelijker welke invloed individuele eigenschappen kunnen hebben op het ontstaan van ziekten en de werking van medicijnen. Deze kennis biedt mogelijkheden om behandelingen aan te bieden die beter op het individu afgestemd zijn. Vaak zijn er ook minder bijwerkingen.