Nieuws

Componence Asset List

29 mei 2024

miss+NL+200.jpg
In aanloop naar de week van de mentale gezondheid (3 t/m 8 juni), trappen we vandaag af met een inspirerend verhaal: Het verhaal van Mithsi Martis. Door open te zijn over haar psychische problemen wil ze het stigma daarop doorbreken. 

Nu zit ze weer goed in haar vel, maar een paar jaar geleden was dat wel anders. "Binnen het gezin waar ik opgroeide had ik te maken met emotionele verwaarlozing. Er was geen aandacht voor mij. Dat zorgde er ondermeer voor dat ik weinig zelfvertrouwen had," aldus Mithsi.

Finalist

Dat vertrouwen is ondertussen flink gegroeid. Dat blijkt ook wel door haar inschrijving voor de Miss Nederland verkiezing. Honderden aanmeldingen van vrouwen die hoopten deze begeerde titel te bemachtigen. Na voorrondes en allerlei opdrachten zit Mithsi nu bij de laatste 10 finalisten.

Levensverhaal

"Iedere finalist heeft een eigen levensverhaal. Iedereen heeft problemen moeten overwinnen. Dat heeft ons gevormd tot wie we nu zijn. Ik wil een voorbeeld zijn voor anderen, ik wil laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor mentale problemen en dat je hulp moet zoeken om die problemen aan te pakken en op te lossen," aldus Mithsi.

Breken van stigma's

'Breken van stigma’s, bouwen aan hoop', dat is wat Mithsi uitdraagt. Niet alleen tijdens deze verkiezing, maar ook in haar dagelijks leven."De weg naar waar ik nu sta is een behoorlijke ‘bumpy road’ geweest. Door die emotionele verwaarlozing en gebrek aan zelfvertrouwen kwam ik in een sociaal isolement en beleefde geen plezier meer aan het leven," vertelt Mithsi.

Anderen inspireren

"Via een betrokken wijkagent kwam ik in contact met twee hulpverleners van ‘Achter de Voordeur’. Dit samenwerkingsproject tussen de gemeente Den Haag en Parnassia helpt mensen zoals ik die de weg omhoog zelf even niet meer kunnen vinden. Dankzij de geweldige begeleiding klim ik langzaam steeds verder uit het dal. Ik ben dan ook vastbesloten om mijn ervaringen te gebruiken om anderen te inspireren. Met mijn deelname aan Miss Nederland wil ik jongeren stimuleren om te geloven in de kracht van openheid en steun te zoeken in moeilijke tijden."