Nieuws

Componence Asset List

05 januari 2016

250x198+jan+dirk+blom.png

Dr. Jan Dirk Blom is met ingang van 1 januari 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar klinische psychopathologie bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) van de Universiteit Leiden. De leerstoel is ingesteld namens Parnassia Groep.

Als bijzonder hoogleraar klinische psychopathologie zal hij de al jaren bestaande goede samenwerking tussen de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden en Parnassia Groep verder gaan versterken. Samen met collega's van beide instellingen gaat hij bijdragen aan het onderwijs van psychologiestudenten en gaat hij zijn huidige onderzoekslijn op het gebied van hallucinaties en andere psychotische verschijnselen uitbouwen. Met als doel, uiteraard, het vergroten van onze kennis over deze verschijnselen en uiteindelijk het verbeteren van de zorg aan patiƫnten met een psychotische stoornis. Daarnaast blijft Jan Dirk werkzaam als psychiater en als opleider.

Over Jan Dirk Blom

Jan Dirk (1965) is als psychiater verbonden aan de High Care Mangostraat en de polikliniek Uncommon Psychiatric Syndromes van Parnassia. Hij begon in 1994 als arts op de afdeling Neurologie van het UMC Utrecht, volgde zijn opleiding tot psychiater bij het toenmalige Haags-Leids Opleidings Consortium Psychiatrie (HLOCP) en werkt inmiddels 15 jaar als psychiater voor Parnassia Groep. Hij is tevens plaatsvervangend opleider psychiatrie bij Parnassia Groep en universitair docent bij de Rijksuniversiteit Groningen. In 2011 en 2013 werd Jan Dirk door Mednet uitgeroepen tot toparts in het vakgebied psychiatrie en in 2014 won hij samen met de opleidingsgroep van de Parnassia Academie de prijs voor best gewaardeerde opleiding psychiatrie.

Naast zijn klinische werkzaamheden verricht Jan Dirk al jaren onderzoek. Hij promoveerde in 2003 op een kritisch proefschrift over schizofrenie. Sindsdien is hij auteur/coauteur van zo'n 100 wetenschappelijke publicaties, waaronder een encyclopedie over waarnemingsstoornissen (A Dictionary of Hallucinations) en een tweetal publicaties samen met de beroemde neuroloog Oliver Sacks, waarvan een in het toptijdschrift The Lancet. Daarnaast verzorgt hij al vele jaren onderwijs voor de opleidingsassistenten van Parnassia Groep en geeft hij sinds enkele jaren ook colleges over psychosen bij de vakgroep geneeskunde van het LUMC en bij FSW. De combinatie van klinische ervaring, onderwijservaring en wetenschappelijke expertise maken Jan Dirk bij uitstek geschikt voor zijn nieuwe functie als hoogleraar.