Nieuws

Componence Asset List

26 april 2018

200+x+200+collectie+haags+gemeentearchief.jpg
Op zaterdag 28 april zond Omroep West de documentaire uit 'Als bomen konden praten'. Het vertelt het verhaal over Rosenburg en Bloemendaal waar 251 joodse patiënten en joodse onderduikers zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen Sobibor en Auschwitz en patiënten die gedwongen geëvacueerd werden naar zusterinstellingen elders in het land. Deze uitzending gemist? Kijk 'm dan terug.

Omdat deze tragiek zich heeft afgespeeld op twee van onze Haagse locaties, zijn er twee gedenkplaatsen. Op de locatie Albardastraat staat het monument op de plaats waar zich vroeger de Ramaer-kliniek bevond en waarvandaan de eerste deportatie heeft plaatsgevonden.

Op de locatie Monsterseweg is er een plaquette op de kerk. Na de onthulling van het monument, december vorig jaar, heeft Omroep West het idee opgevat om een korte film hierover te maken.

Namenlijst
In een speciale brochure staan de historische achtergronden van de gebeurtenissen beschreven, inclusief de namenlijst van de joodse slachtoffers. De auteurs van deze publicatie zijn Corien Glaudemans (historicus/wetenschappelijk medewerker Haags Gemeentearchief) en Corry van Straten (auteur van het boek ‘Een wereld die er niet meer is, De Stichtingen Rosenburg en Bloemendaal in de Oorlogsjaren’) en voormalig geestelijk verzorger/pastor van Parnassia Groep. Beiden komen aan het woord in de documentaire ‘Als bomen konden praten’.

Uitzending
Zaterdag 28 april, het verhaal achter het herdenkingsmonument 'Als bomen konden praten' bij Omroep West om 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur, 16.00 uur, 17.30 uur, 18.30 uur en 19.30 uur.

Deze uitzending gemist? Kijk 'm dan terug.